Kvinnoöden från en svunnen tid!

Hildasholm i Leksand är en liten pärla. En pärla full av historia, öden, blomster och överraskningar. Hildasholm är Axel Munthes sommarhem vid Siljan. Axel Munthe var läkaren och författaren som var livmedikus till drottning Viktoria och skapade villa San Michele på Capri. Han verkade mestadels utomlands, främst i Rom, där han blev berömd för att hjälpa och bota den som behövde bli hjälpt. Oavsett pengar eller status. Framförallt blev han kvinnornas räddare och gunstling.

Han hade ett för våra dagar framsynt sätt att se på läkning och sjukdomars orsak och verkan.
Lika framsynt och framgångsrik som han var som läkare och författare var han inte i sina äktenskap. Det första blev kortvarigare än kortvarigt. Det andra blev med den betydligt yngre Hilda från England men uppvuxen i Biarritz av en mycket förmögen brittisk familj. Kärleken var stor men både ålders-och kulturkrocken blev dem övermäktiga. Hildasholm uppfördes 1910-11 av Munthe som ett sommarhem till honom och sin unga hustru. Med tiden fick de två söner men på 20-talet upphörde äktenskapet i praktiken. Dock aldrig på papperet. Sommarhemmet blev en oas för Hilda och hennes söner och sönerna hedrade sin mamma med att döpa det vackra sommarhemmet efter henne, Hildasholme.
Idag drivs Hildasholm av en stiftelse och förutom att hemmet är ett museum fullt av historier finns också en trädgård anlagd av Hilda med en mängd rum för olika sammanhang. En picknick i trädgården med engelskt eftermiddags te och Siljan som blickar upp mot dig får tankarna att flytta 100 år tillbaka i tiden. En guidad tur i huset ger en inblick i öden från det förra seklet, sagor och anekdoter får liv. Kungligheter knyts ihop med konstnärer, musiker och för historien berömda människor. Överallt vakar ett kvinnoöde från en svunnen tid, Hildas.
Idag värnar Hildas och Axels sondotter, som bor i Italien, om att både villa San Michele och Hildasholm ska leva. Leva och vara en oas för rekreation och möten. Ett gigantiskt fågelbo i Hildasholms trädgård vittnar om det. Skapad av en italiensk konstnär för att du ska få vila, njuta av vinden, fågelkvittret eller bara dina egna tankar. Det gjorde jag i söndags.
Afternoon tea och eftermiddagsvila i gigantiskt fågelbo kan ge lite perspektiv på tillvaron eller tillföra något nytt!
Lev väl!♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0