Små citroner gula!



San Donato in Poggio. Mitt emellan Florens och Sienna. Just nu i detta ögonblick befinner jag mig där. I alla fall i tanken. Hur vackert, magiskt och ljuvligt bomullslikt den vita och krispiga vintern än är så gör den ont just nu. Ja, allt är ju inte den stackars vinterns fel. Men idag blev jag ordentligt jäkla trött på den sockersöta julkortsbilden och att befinna mig i den. Så lite affirmationer så här på kvällskvisten, om att allt blir bra, jag har tillit till livet och annat smått pretentiöst svammel, är av godo. Till fullo av godo och kombinerade med bilder av små citroner gula och Italiens sköna land blir det fulländat. Jag tror på både den goda tankens och ordens kraft. Pretentiöst svammel var det. Muttrade den halvgamla tanteluran. Och ja, hon vet, det är sällan grönare på andra sidan. Fast i det här fallet kan jag garantera att det är, åtminstone lite, grönare i San Donato än i Light Valley.


Små citroner gula har jag tillgång till. Som tur är.

Lev väl!♥


Sokrati Esy superstar!

 Sokrates får tala själv!

Trippelfiltret

I det antika Grekland, var Sokrates beryktad att hålla kunskapen ett högt anseende.

En dag mötte en bekant den store Filosofen och sa:
... ”Vet du vad jag just hörde om din vän?”

”vänta ett ögonblick” svarade Sokrates, ”Innan du säger mig något, skulle jag vilja göra ett litet test. Det kallas trippelfilter testet”

”Trippelfilter testet?”

”Det är rätt”, Sokrates fortsatte.
”Innan du säger något om min vän, kan det vara en bra idé att ta ett ögonblick och filtrera det du kommer säga.

Det är därför jag kallar det trippelfilter testet. Första filtret är Sanning. Är du absolut säker på att det du skall säga mig är sant?”

”Nej, sa mannen – jag har egentligen bara hört det och…”

”Okej” sa Sokrates, ” Så du vet inte riktigt om det är sant eller ej.
Nu provar vi det andra filtret, Filtret av Godhet. Är vad du skall berätta för mig om min vän något bra?”

”Nej, tvärtemot…”

”Så”, Sokrates fortsatte, “Du vill säga mig något dåligt om honom, men du är inte säker om det är sant.

Du kan fortfarande klara testet, eftersom det ännu finns ett filter kvar. Det är filtret av användbarhet. Är det du kommer säga mig om min vän användbart för mig?”

”Näe, inte riktigt.”

”Då så”, sa Sokrates ”Om det du vill säga mig varken är sant, inte bra och inte användbart – Varför ens säga det till mig över huvudtaget?”





Lev väl!♥

Rötter!

Den här behöver jag idag! Ja, även igår och förra veckan. Blås in...

 

Lev väl!♥

Fjäderlätta bollar och tungt artilleri

Framgångarna i björkarnas stad med fjäderbollen var varierande. Vissa återvände till Light Valley mer nöjda än andra. Vi var också två mer i bilarna tillbaka än när vi åkte i fredags. Son M och hans Bellis tog flyget till Umeå från Arlanda i fredags men insåg att det var svårt att flyga direkt till Light Valley från björkarnas stad så en fyratimmarsresa med bil gick på ett ut. Det vill säga skulle de ha försökt att få ett passagerarplan att gå hit skulle de nog ha fått stå kvar i börkstaden för all framtid. Vårt flygfält till trots.

I vilket fall har jag sett briljant badminton i ett par dygn. Briljant och snabb badminton. Jag har även sett mindre briljant badminton och fötter som verkade ha vuxit fast i golvet. Men framförallt har jag sett en av världens snabbaste sporter, jag vill inte ha vissa av de fjäderbollarna på mig, spelas med glädje, med ilska, med liniment, med tårar, med ett jävlar anamma och glöd som ger mig värme, glädje och inspiration.


Stopp, håret är i vägen! Men det stoppade inte bästa Miranda från att åka hem med en bronspokal.


Marcus återkomst till badmintonplanen gav lite mersmak. Åtminstone i dubbel.


Davidchen klipper till så bra att det räckte rätt långt. Silver i dubbel.Trots nästintill obefintlig badmintonträning.


Dotter M som gav sig själv både ris och ros...


...och lite taktiksnack med coachen. Eller om det var tekniksnack!

Lev väl!♥

Fullt hus eller huset fullt?

Vi är tydligen sju personer i huset inatt. Då har jag inte räknat med vår kära Våfflan som bor i sitt chateau på gården eller grannkatten Molle som behagade bo här häromnatten. Sju personer är ett antal mer än vad vi i vanliga fall brukar vara nuförtiden. Det vanliga nu är ju bara några stycken. Å andra sidan är sju stycken ingenting mot alla de badmintonmänniskor jag har umgåtts med i helgen i björkarnas stad. Två dygn i en badmintonstadium resulterar i viss tinnitus, visst vevande med armarna och viss abstinens efter kraftuttryck.

Måste bara förtälja att kära grannen Molle smet in häromkvällen eller rättare sagt väldigt sent, dvs nattetid, när ett stycke flickvän eller liknande gick hem eller om det var kom. På morgonen vid badrumsbestyren hörs ett jamande. Livet på en Pynne hanna tänka konstiga tankar om både sina barn och eventuella flickvänner. Men det lät verkligen som en riktig katt. Mycket riktigt var det också så. Molle hade fått nog på morgonkvisten av det här hotellet och ingen frukost såg heller ut att vankas, så ut han ville. Givetvis släppte vi ut honomn. Jag brukar göra det med gäster. Både släppa in och ut alltså. Var exakt han hade tillbringat natten förtäljer inte historien. Förmodligen i min favoritfåtölj.

Nåväl, sju personer mer eller mindre i det här huset gör nog ingen skada för alla troll och småknytt som egentligen bor här.


Lite trollsk hemfärd från björkarnas stad genom ett vintrigt Sverige och en sagolikt vacker Höga Kusten.


Småknyttet, fina Noah, framför brasan på hotellet. Där tillbringade han och livet på en Pynne några rofyllda timmar i det trollskas sken.

Lev väl!♥

Strutsar och gubbar!

En liten reflektion angående den nya s-ledaren kan jag inte undgå att vädra. Hur i hela friden kan ett parti leka struts så länge? Och bara fortsätta och fortsätta! En liten fackpamp som partiledare. Återigen en gubbe som ger det gubbiga i partiet ett ansikte. Må så vara att det är ett nytt ansikte. Det förändrar ingenting. Nu ska jag givetvis vara lite ödmjuk och inte så kaxig och säga att jag vet förvånansvärt lite om denna Löfven. Det i sig kan nog vara både positivt och negativt. Karln är förhoppningsvis en hyvens grabb med inte alltför många lik i garderoben. Men, men käre värld. I min värld är detta så galet tokigt ett parti på gränsen till nervsammanbrott kan göra. Jag betvivlar starkt att han är kvinnornas man om jag nu får uttrycka mig så vanvördigt. Jag betvivlar att han är de ungas val. Jag betvivlar mycket. En sak som jag däremot inte betvivlar är att jag tror det är nyttigt för sossarna att vara i underjorden och harva. Jag tror en vända av och till dit ner, om det nu är ner, är av goda för självgoda typer och sammanslutningar. Det är alltid bra att få perspektiv på tillvaron och oftast kommer något väldigt gott och kreativt ur kaoset i underjorden. Det har varit för lite av den varan i sossarnas värld under alltför lång tid. Och när de väl är där förstår de inte vilken gåva de fått. Utan fortsätter att leka struts. En struts som bara gräver lite på ytan dessutom. En struts som fortsätter att jaga en vind!



Vänd aldrig ryggen mot havet!

Lev väl!♥


Vintersaga!

Mitt vackra vinteräppelträd. Förvisso är alla träd som klippta ur en broschyr vars enda syfte är att göra reklam för vinter i allmänhet och vinterträd i synnerhet. Vi färdas genom en vintersaga signerad en romantiserad skildring av Sverige som vinterland. Men den är sann och den är osannolikt vacker. Lite för sann ibland.





Lev väl!♥

Smaken är som...

Jag vet just nu två saker som jag på stående fot kan säga att jag definitvt inte är förtjust i. I matväg alltså. Säger hon som alltid predikar att all mat kan vara god och allt ska prövas och annat smått pretentiöst dravel. Nåja, jag tycker faktiskt att gemene man och kvinna kan vidga sina vyer genom att pröva att äta något nytt, att inte prata om mat som äcklig eller skit och att ha respekt för mat. Och respekt för att vi kan få äta mat.

Två saker var det. Det ena är ketchup och det andra är friterade bananer med glass. Jag menar inte tillsammans för det skulle vara snudd på en katastrof, om det nu går att försämre tillståndet hos dessa två, ska vi kalla dem objekt. Hur man i hela friden kan komma på att förstöra något med ketchup är för mig en, om inte stor, så i alla fall gåta. Nog har jag ätit ketchup, framförallt på korv och hamburgare, men får jag välja så är jag utan.Till saken hör väl att undertecknad ett antal gånger i olika restaurangkök, just i färd med att servera den mest ljuvliga oxfilé, fått höra servisen ropa efter ketchup. En ärad och säkert helt klok gäst ber om ketchup. Klok kanske var att ta i. Sedan har vi då de svenska chinarestaurangernas älskling nummer ett, friterad banan med glass. Nu tror jag att jag ska sluta att skriva, innan jag säger något otillbörligt. Och faktiskt lägga min energi på något som är viktigare. En god bok och sömn t ex.


Till saken hör att den här LINGONKETCHUPEN sägs vara gudomlig. Sägs, säger jag, för än har inte livet på en Pynne skruvat av korken. Det är mycket möjligt att jag får omvärdera mina starka ambivalenta känslor för ketchup och släpa mig till korset. Vilken dag som helst!

Lev väl!♥

Pynneglad!

Som älskade syster T skrev till mig "...inte Rötter men den fungerar den här med!" Även med lite grånade hårstrån! Både på dem och mig! Och oavsett drömmarnas form och tid.






Lev väl!♥

Vitt och fräscht!



Det är lätt att gå vilse i livet ibland. Men å ena sidan, om du bara höll dig till välbekanta vägar och stigar, skulle du aldrig uppleva det som kanske är livet. Det oförutsägbara, det magiska, det ologiska, det överraskande eller det hisnande. Du kan å andra sidan också gå välbekanta stigar men ändå upptäcka något du aldrig sett förut. Som jag gjorde i morse. Mitt i allt det vita såg jag ännu mera vitt. Nyanserna var tydliga. Om nu vän av ordning tycker att min hjärna verkar väldigt otydlig och snudd på förvirrad så kanske det är så. Men mycket vitt är det. Njut av dagen!



Lev väl!♥

Tiden har sin gång


Det här var ju alldeles nyss. I alla fall inte alltför länge sedan. I tid rätt nära jultid och ingen snö. Nu behöver vi inte tvivla på vad det vita är som ligger som ett stort, mjukt och tungt täcke över oss. Och mera kommer. Hela tiden idag. Skottat en gång och mera kommer. Söndagen den 22 januari blev en vit dag. Och baske mig om det inte var jag som skrev Expressens ledare idag. Den var i vilket fall oroväckande lik något jag skrev i en  tid före idag. Det är något bortom bergen, bortom tid och rum...



Lev väl!♥

Det går bestämt utför på halvgamla ben!

Kitzbühel och Hahnenkamrennen igår, idag slalom i den österrikiska utförsåkarmetropolen. Jag tror inte jag har varit i Kitzbühel, men jag är inte säker. Förra helgen var det det andra gigantstörtloppet. Lauberhorn i Wengen. Där har jag varit. Jag bodde ju inte så långt från Wengen under min Schweiztid. När det var dags för Lauberhornrennen tog Helén, Woman of today, och jag vårt pick och pack och drog till Wengen. Något störtlopp upplevde vi aldrig, vädrets makter var aldrig med oss, men det räckte långt med att heja på bröderna Mahre, pulsande i snön och att stå med kaiser Franz på tågstationen nere i Wengen. Andra klassiska skidorter som jag med bestämdhet vet att jag har varit i är Verbier, St Anton, Grindelwald och några fler som jag med bestämdhet tydligen har glömt.

En annan skidmetropol som jag till och med med bestämdhet kommer på namnet på är Järvsö. I mer än 75 år har backarna där varit både goda och vita. Vädret är lite grått och grötigt idag men en tur till Järvsö kanske skulle sitta fint i halvgamla ben på en tantelura. Med eller utan bröder Mahre och kaiser Frans. Deras ben är ju om möjligt inte ens halvgamla längre. Det var länge sedan de trampade snö och perrong i Wengen.

 
Wengen sommartid. Nästan som vackrast!

Wengen Jungfrau, Switzerland

Lev väl!♥

Gone with the wind.

Gone with the wind! Tja, knappast, men till Oskarshamn i alla fall. Denna vackra småländska kuststad fick stå i mediernas fokus idag. Juholtarn avgick. Fattas bara. Vad annat vore att vänta.

Det kanske mest skrattretande, eller om jag ska vara ödmjuk, det mest frapperande, är Carin Jämtins ihärdiga försök att få oss att tro att det enbart var Håkan Juholts beslut. Jag hoppas, för hans skull, att han insåg vartåt det lutade och att han hade insikt nog att förstå att det inte går. Men hallå, att det skulle vara hans eget beslut och ingen annans!!! Han är, eller var, partiledare för Sveriges en gång största parti, en betongkoloss i svensk politik. Tror någon att en liten Juholt avgör detta på egen hand?

Jag tror förvisso inte att Juholt själv är, eller har varit, en katastrof för sossarna. Det tror jag maktfullkomligheten i sig är. Världen förändras. Hela tiden! Vad som än gång var, är inte längre. Det finns inget självklart längre i att vara sosse är det enda riktiga och rätta. Tyvärr tror alltför många sossar det än idag. Vår sanning är sanningen. Tack och lov finns det också sossar som vill mer, som vill något mer än makten och fullkomligheten. Människor som inser att vi är en del av världen, att nutid och framtid kan skapas på olika sätt, att kunskap, jämställdhet och människors lika värde är en sanning för människor med olika politisk hemvist. Ute i stora världen är ju Sverige, fortfarande, ett enda stort rött, socialistiskt land. Oavsett Reinfeldt eller Juholt. Lite tillspetsat, men i många länder ses Moderaterna som riktigt vänsterprassel. För mig får det gärna vara så. Bara inte makten i sig skymmer sikten för utveckling, förändring och mod. Tyvärr var det just det, Juholt gjorde. Nu kommer räddarna, Jämtin och Nuder samt co. Tyvärr tror jag inte insikten och modet finns där heller. Vindarna är dessutom nyckfulla! Och varför vill man födas och dö som sosse? Jag hoppas och tror att du, Håkan, vill födas och dö som Håkan Juholt. Så mycket floskler, som förhoppningsvis vindarna blåser bort.



Lev väl!♥


På andra sidan köksön!

Fredagskvällen gick i mitt mattecken. Jag gillar plockmat. Vän av ordning undrar nog vad jag inte gillar i matväg. Jag med. Kan nog komma på något som jag tycker mindre om än något annat. Eller inte väljer att laga eller äta i första taget. Mat är en välsignelse. Oavsett tid, plats eller för all del vad, i livet på en Pynne. Däremot vet jag definitivt vad som gör mig både lite arg och besviken när det kommer till mat. Det är dels inställning och attityd till att prova ny mat, dels inställning och attityd till hantering och producering av råvaror och mat. Bukfylla är med andra ord något jag inte förstår. Slarv och misskötsel av både mat och den egna hälsan kan också göra mig lite sorgsen.

Jag brukar roa mig med att titta i kundvagnarna på mataffären. Ja, jag vet, jag är lättroad. Men den syn som möter mig är inte alltid rolig eller ens roande. Sunt förnuft, kunskap och en omtänksamhet om både miljö, kroppen och jorden verkar ratas alltsomoftast. Spolas bort med diskvattnet helt enkelt. Vi renoverar kök och ska ha det tiptop, men om vi kan laga mat i dem är desto mer tveksamt. Vi kan inte undgå att se, höra och inspireras eller för all del oroas av all information, marknadsföring och kommunikation runt vår livsstil. Men vi leker struts eller ser till att både syn och hörsel är beslöjade och proppförsedda. Nåja, det blir nog bra så småningom. Eller inte, om vi fortsätter med en dåres  envishet att stoppa i oss skräp och ämnen avsedda för i bästa fall skrotfärdiga maskiner. Men köksöar som huserar bland vitt och fräscht i landet lagom är i prima form.


Vårt dagliga bröd...från Järvsö Gårdsbageri!


Västerbottenspaj och Caprese...mmm!


Parmaskinka,svensk paté, italienska oliver, cheddar, kanariska getostar, lingonketchup! från Jämtland, olivolja med vitlök...


Gestos...en argentinare som överraskade!

Lev väl!♥

Dansande ord, himlar och vargar!



Jag tror inte Håkan Juholts dag varken är eller blir lika magisk som förmiddagens himmel över Light Valley. Magiska himlafenomen som dansade över oss en stund. Däremot varken tror eller hoppas jag att Juholt dansar just nu.

Smålänningen förväntas avgå idag. Det har jag inga tvivel om heller. Däremot kan man ju roa sig med att fundera över vad han förväntas säga. Hans laborerande med ord har varit både hans tillgång men kanske framförallt hans fall. Jag misstänker att han kommer att framhärda i att han gör det för partiets bästa. Partiet är både större och viktigare än han. Jojo! Han kommer att säga att det inte är värt detta, det finns så mycket mer i livet och att det mediadrev, som han kommer att påpeka finns, har gjort det omöjligt att fortsätta. Mediadrev eller inte, grodorna som allt som oftast hoppat ur Juholts mun, har herr Juholt själv tillverkat och själv låtit hoppa fritt. Om det sedan har varit extrem bevakning av en partiledare som relativt oprövad, relativt lättpratad och relativt naiv tog över en betongkloss i svensk politik, är det bara relativt naturligt. Ett parti som under stora delar av 1900-talet var så stort att det regerade själv och sedan har påbörjat en kräftgång med inre stridigheter, får nog finna sig i granskningen och nyfikenheten. Partiledaren blir inget undantag. Men självklart kan det vara oerhört jobbigt och påfrestande. Däremot ser jag inte att det i sig ursäktar en avgång. Mänskligt är det, men inte ett egentligt skäl till att du varken kan eller bör vara partiledare. 

Fortsätt dansa på andra håll, Juholt. Då menar jag dansgolv av olika slag. Låt den här tiden få bli en påminnelse om att makt och maktfullkomlighet inte är av goda. Låt orden få vila ett tag! Sedan kanske du kan dansa vidare med andra vargar och inse att allt har en mening. Låt vara att den är svår att förstå idag. Livet kan vara relativt surt ibland. Speciellt när orden dansar för mycket och i otakt.



Lev väl!♥

Oändligt...evigt...

Till alla nära och långt borta och nära. Till dem som står ditt hjärta närmast. Till dina barn, till alla mammor och pappor, syskon och livskamrater. Till alla passioner, kärlekar och vänner. Till dem som kanske mest behöver det just nu.



"Värme kan inte separeras från eld,
såsom skönhet inte kan separeras från evigheten
" Dante Alighieri 1265-1321

Lev väl!♥


Humanism här och nu!



Slutscenen i Chaplins Diktatorn är en magnifik replik på all ondska, dumhet, intollerans och inskränkthet som vi då och då tillåter, att få visa sitt fula tryne. Vi måste sluta att tillåta det! Det är en rätt onödig grej att belasta våra liv och vår jord med.

Lev väl!♥

Zappa, Zappa...



Bara så där. Roliga, galna minnen av folkparkssomrar, vansinniga upptåg och vänner och kärlek. Man kan zappa mellan livets skeden och skeenden när som helst. Och hur som helst. Jag hann med många skeden i livet på min väg hem från den glada staden. Dimman fick ett ordentligt ansikte på den vackra vägen. Den vackra vägen som ikväll knappt syntes och därför fick ta den tid den tog. Vilket den gjorde och jag hann zappa runt i livets skeden.

Lev väl!♥

Över alla hinder! Liv, på liv och död!

Innan Idrottsgalan började såg jag ett nyhetsreportage på SvT Gävle-Dala om fd elithandikappidrottaren Ernst Bolldén från den glada staden. Han har tagit en mängd VM, EM-och OS- medaljer i bordtennis. När han var 13 år skadade han sig så svårt vid en olycka på skolgården att han hamnade i rullstol. Han gav inte upp och idrotten hjälpte honom att övervinna motgångar och svårigheter samt vinna en massa framgångar. Nu har han kanske drabbats av sin svåraste motgång. Han har drabbats av svår cancer och utsikterna är inte ljusa.

För mer än femton år sedan gjorde jag en intervju med Ernst Bolldén för ett reportage, ett personporträtt. Det var en fascinerande och inspirerande intervju. Just då var han väldigt fokuserad inför ett stort mästerskap. Jag gick från intervjun med just den där känslan av att allt är möjligt. Svårigheter kan vi övervinna och framförallt blir de vad vi gör dem till. Vi kan vända dem till något positivt och det finns inga gränser för vad vi vill och kan åstadkomma. Våra tankar, känslor och inställning till saker och ting styr så mycket mer än vad vi tror och ibland vill tro.

Jag hoppas nu att han får möjlighet att se sina barn växa upp och använda all den kraft och positiva energi han utstrålade till att fortsätta inspirera. Jag hoppas han även kan övervinna den här motgången. Jag tror det! Idrottare kan lära oss mycket om inställning till livet och dess möjligheter. Se bara på Rolf-Göran Bengtsson, hans Ninja och alla hinder. Se på Patrik Sjöberg, som man kan säga mycket om och särskilt rumsren är han inte, men innehar en styrka och integritet som har fått ett speciellt ansikte. Se på Kalla med sin ihärdighet och nyfikenhet och Kajsa Bergqvist som alltid gått sin egen väg. Det finns många förebilder att inspireras av och både beundra och hylla. Inte bara inom idrotten. Livet självt!



Lev väl!♥

Kort och koncist på hal is med röd matta!

Det är många som verkar vara ute på hal is just nu. Det är inte bara den käre Juholt, som är på evig glatt och hal is verkar det som, utan även vi vanliga döda fick känna på glatt underlag imorse. Bussar inställda, bilar som inte ens tog sig upp eller ner för garageinfarter. Bilar som helt plötsligt i 20-30 km/tim börjar dansa vals. Ja, det var en glatt hal förmiddag i länet som heter Gävleborg. De flesta hade dock både omdöme, erfarenhet och kunskap att hantera situationerna. Men tänk om det hade kunnat fått fortsätta att vara några minusgrader konstant, hela dygnet, och ingen berg-och dalbana. För inte tror jag att vintern har tänkt ge sig av än. Inte här i alla fall. Och den får gärna stanna ett tag till bara den kunde hålla sig till vinter. Den får gärna hålla sig kort och koncis också. Blasket, slasket och ishalkan kommer det med, tids nog. Tänk vilken tur det är att vi svenskar i landet lagom, som kanske inte alltid är så lagom om vi skrapar på ytan, har vädret att prata om. Att haka upp oss på och diskutera. Att oja oss över och glädja oss över. Ja, tänk vilken tur att vi har väder!

Nu hoppas jag inga idrottshjältar ger sig ut på någon hal is i form av något formsvagt tacktal eller annat halstarrigt på Idrottsgalan, utan håller sig på röda mattan och senare på stolen. Och gärna vid bordet och inte under. Samt gärna kort och koncist!



Lev väl!♥

Vilken dag som helst...

Om någon mot förmodan trodde att julsakerna hade fått komma tillbaka på sina viloställen, trodde de fel. De är visserligen nerpackade men inte nerburna. Några av de stackars små tomtarna får också kämpa tappert för att inte fårgås av tristess eller värmeslag under diverse bråte. Jag tror de föredrar trängseln i källaren bland allt annat småkryp.

Men vilken dag som helst kanske det händer något...





Lite ordning och reda...i vilket fall på julklappsbrickan!



Lev väl!♥

Tålamodets prövningar!

En söndag på IKEA kan få t o m livet på en Pynne att krackelera. Den käre Ingvar visste nog inte hur mycket han skulle testa vårt tålamod. Eller i vilket fall mitt, som inte är av det mest tålmodiga slaget. Men gott folk, jag lär mig. Hela tiden och varje dag tar jag ett steg i sänder på tålamodets väg. Att beställa ett nytt kök var trots allt rätt smidigt, även om, som sagt, tålamodet fick prövas. Nu är det i alla fall gjort. Ritat och klart var det redan före men nu är det också beställt och sedan återstår bara små detaljer som utrivning av gammalt kök, insättning av nytt, golv, väggar, kakel, omdragningar av el och vatten och tja, vad mer kan tänkas behövas? Ett ypperligt exempel och tillvägagångssätt för att återigen pröva livet på en Pynnes tålamod. Det får gå i maklig takt. Något lär jag mig i alla fall. Varje dag.

Ett träningspass anpassat efter den här halvgamla tantelurans kropp med både de skavanker och smärtor den innehåller fick avrunda söndagen den 15 januari. En kopp te och min bok för stunden, Nattåg till Lissabon, får avsluta dagen i sängen. Den är ett tips från den kvinnliga delen av det gamla strävsamma paret och handlar delvis om en av mina städer, Bern. Dit jag snart ska få åka igen. En av världens vackraste städer. Sade hon objektivt men kärleksfullt.

En ljus och vacker vecka önskar jag er!



Lev väl!♥

Reseminnen, del 5.

Jul kan se ut på många sätt. Och den kan firas på en mängd sätt. Ursprunget till varför vi firar jul kan också visas eller exponeras på olika sätt. Med papper, lappar, keramik, plast eller varför inte sand. Julens kärleksbudskap är tydligt. Och det tydliggörs!

















Trettonhelgen i Centraleuropa och Medelhavsländerna är en viktig helg. Det är då gåvorna kommer. Även om de inte levereras direkt av de vise männen. Men helgen är minst sagt helig och barnens ögon tindrar som mest.

Lev väl!♥

Fina Stina och brödet!

När jag körde hem från jobbet försökte jag skaka av mig henne eller åtminstone få henne att stanna i Näsviken. Fina Stina som intog den glada staden idag lydde nog till viss del. Stormbyarna är inte tillnärmelsevis så kraftiga som i Glada Hudik. Fina Stina döptes hon till av en kollega när jag kallade henne "bara" Stina. Jag tänkte ju inte på det där med alfabetet jag, givetvis tänkte jag inte på det. Kanske ska lägga till att jag tänkte lite i alla fall. Efter Elin eller Ellen, vem det nu var, som kom efter Dagmar, så måste det givetvis vara en dam på F. Och inte ens i min värld börjar Stina på F. Det gör däremot Fina. Så Fina Stina det blev. Om hon nu är så fin återstår att se.

Jag behövde inte öppna bildörren själv heller idag. Det gjorde Fina Stina så glatt. Med ett snabbt ryck och i en väldig fart for den upp med hjälp av hennes hand. Det gällde bara att jag hade haft ögonmåtten på rätt sida, så att säga, när jag parkerade. Annars hade bilen bredvid fått sin dörr, inte öppnad, utan inslängd och framförallt intryckt.

Att jag sedan fick hålla hårt i bilen på väg hem och strängt säga åt Fina Stina att hålla sig kort och inte kasta så mycket med bilen var bara ett extra bonus. För att stärka mig själv mig tog jag mig till systrarna på Janssons bröd i Light Valley och köpte en Levain samt fick en halv solrosbaguette och en överbliven bit av ett underbart lite mörkare bröd med muscovadosocker. Nu kan Fina Stina försöka om hon vill. Men jag tror hon är lite för snabb och säkert bekväm för att orka ta i med hårdhandskarna.

Lev väl!♥


Läggdags!

Nu är äntligen de flesta av alla tomtar och änglar nedstoppade och ompysslade till en lång och skön vila. Två små bockar och en stor står dessvärre kvar. Rakryggade och ståndaktiga vägrar de in i det sista att förstå sitt öde. Förvisso finns lite annat smått och gott också kvar som liksom tittar bedjande på mig och ber om att få vara kvar en liten stund till. Till dessa hör definitivt granen. Den har jag inte ens bevärdigat med en blick. Den står där vacker, grann och utan att barra. Ja, ok, några barr har jag hittat.

Mitt i allt ompysslande och nedstoppande av änglar och tomtar kommer det gamla strävsamma paret. Inte kommer de tomhänta heller utan med förning. Smörgåstårta och saffranskaka, den underbart goda och prisbelönta ur Sju sorters kakor. Så en liten bit av varje så här på kvällskvisten eller snarare nattkvisten kan, om inte vara nyttigt och strålande, så i alla fall gott och balsamerande. Lite comfort food behövs så här års och tid på dygnet. Framförallt när tre bockar vägrar inse att det är läggdags och sjusovarsömn som vankas.


Skål för lite njutning!

Lev väl!♥


Snart Knut!

Sitter vid ett matbord översållat med julsaker. Deras mål är kartonger som sedan ska ner i källaren. Tyvärr har de inte uppnått statusen av självgående. De är med andra ord inte som en bra sås. Bra sås reder sig själv. Men, men, jag får ta ett djupt andetag, aktivera de få liv som finns i huset och se till att alla tomtar, änglar, bockar och annat löst folk äntligen får komma till ro igen. De ser lite schletna ut här och där. Det kan vara nog så tufft att vara julbock bara en kortare period om året. De beter sig väl som annat folk, allt ska hinnas med oavsett hur lång eller kort tid vi har på oss. Tomtefar är dock cool och säger viskande, för rösten tog stryk under julhelgen, var sak har sin tid.


Tomtefar har även förlorat en fot och inte bara rösten. Det kan gå vilt till i Hälsingeskogarna. Speciellt i år. Fråga Dagmar om det är någon som har koll på var den galna damen befinner sig nu. Medelhavet?

Lev väl!♥

Reseminnen, del 4.

Många sköna platser finns det i vår värld. Whereever I lay my hat...
Det finns också mindre sköna men desto roligare. Platser som känns som hemma omedelbart eller platser som behöver flera övertalningar eller ett ordentligt flirtande för att övertyga. Det finns platser som känns smått surrealistiska eller på gränsen till, tja, vansinne. Platser som vägrar vara det de är och tillrättalägger sig. Allt för att passa de mindre modiga eller de som tror att hemma, där hemma, alltid är det enda rätta och riktiga. Men alla har de säkert någon sorts betydelse. Betydelse för någon!
,






















Lev väl!♥

Reseminnen, del 3.

Nära och kära på vift med mor, dvs livet på en Pynne.


Tre syskon i den canariska natten.


Strandbrudar kan vi alla vara!


Alltid redo!


Reseledare och flygplanslastare.


Minigolf kan spelas bland olika typer av blomster, mer eller mindre taggiga.


Där det spelas fotboll, där möter du också son D.


Grabbarna solsken och spjuver.

Lev väl!♥

Reseminnen, del 2.

Underrubrik MAT och DRYCK! Bara för tydlighetens skull.


Lite spansk tortilla till en sen solig lunch.


Törsten både bör och ska släckas. Ibland av una cerveza.


Grönt är skönt och mynta är oemotståndligt grönt och gott.


Vitaminer för livet på en Pynne. 


Mmm, en favorit - räkor i het vitlöksolja.


Lite av varje, dvs tapas. Ja, det betyder ju inte det, det betyder att täcka över. Man täckte över sherry eller cavasglasen med en mumsbit för att hålla flugorna borta, voilà, tapasen föddes. En typisk kanarisk smårätt är annars papas con mojo rojo. Saltbakade småpotatisar med en pikant röd sås.


Helt klart ett litet felköp. Dock inte av mig. Denna gång.


Får jag presentera mitt lunchsällskap. Om nu någon mot förmodan skulle få för sig att tro att jag även denna vecka tillredde all mat från skratch. Så var inte fallet. Så denna lilla skapelse kunde lugnt hålla mig sällskap utan rädsla för att gå okända öden till mötes. Och det är ju faktiskt inte ens så att jag sitter hemma på farstubron med hagelbössan och skjuter middagsmaten bara så där. Lite hyfs har jag. Om än i små portioner.


Trots att jag inte var på spanska fastlandet går en Crema Catalana alltid ner. Oavsett var i världen jag befinner mig.


Enbart vitaminer kära vänner, enbart vitaminer.


Även om jag är på fiskarnas ö är det inget fel på det grillade köttet heller.


Så med lite mättnadskänsla både i mage, hjärta och hjärna säger nu den här lite halvgamla tanteluran full med nässelfeber som motvikt mot den av värmen dämpade värken i kroppen

Sov gott och Lev väl!♥


Reseminnen, del 1!

Den senaste veckan har jag tillbringat bland de vulkaniska landskapen av Gran Canaria. En blandning av galet, spektakulärt och vulgärt tivoli samt hisnande natur, blomsterprakt, underbar mat och den vidunderligt sköna känslan av närheten till hav. Svensk sommarvärme i ett landskap så långt borta från svensk vinter du kan komma och med juldekorationer vart du än vänder dig gav liv, värme och tankar åt både kropp och själ.  Ombytet i sig var välgörande.


Strändernas ö!


Julkulor kan se ut på alla möjliga vis.


Fotbollen är allerstädes närvarande, oavsett julblommor eller annat som till julen hör.


Vindarnas och vågornas ö.


Sand så långt ögat når och lite vatten!


Puerto de Mogán. Fiskrestauranger och en och annan god italienare!!!

Lev väl!♥

Möten, möten, möten



Den 4 januari möttes jag av dessa på min kvällspromenad.



Havet möter mig varje dag just nu.



Och ibland kommer t o m en saxofonespelande tomte mig till mötes.
Livet är bra magiskt och förunderligt.


Lev väl!♥


Galna damen!

Ljusare tider även om det inte märks utomhus just nu. En blandning av regn och snö vräker ned. Tydligen är också nya starka vindar på väg. Men de kan knappast bli så mycket starkare än Dagmar var här i Light Valley. Hon slog tydligen allra hårdast här omkring, den galna vilda damen. I Jämtland var det t ex inte alls lika mycket nermejat, inga stora skogsområden som ser ut som ett plockepinn-landskap. Folk som var med om Småland och Gudrun för några år sedan säger att det ser värre ut här efter Dagmar. Ja, käre värld, vilken tur att inte människor råkade mer illa ut än de gjorde. Men tid kommer det att ta att städa upp efter den galna damen. För själv har hon dragit. För att lugna ner sig en aning måhända och slicka sina sår samt sona sina synder. Själv drar jag vidare mot andra månliknande lanskap med lite mer sol.



Lev väl!♥


Auld Lang Syne



Det är inte bara The King and I och King Kong så här på nyårsnatten, det är också Jätten! Jättar kan vi vara på många sätt. De gånger jag har firat nyår utomlands sä är det Auld Lang Syne som har varit det väsentliga. Vänskap och trofast vänskap. Och inga Nyårsklockor. 

Det spelar ingen roll om det är krabbhalvor eller grabbhalvor...allt är möjligt!























Gott Nytt År och Lev väl!♥

2012!!!



Japp, så är det.

Lev väl!♥

RSS 2.0