Vad är väl en bal på slottet?

Livet på en Pynne blandar kvällsaktiviteterna. Lille N, som ska sova hos mig några nätter, hade beställt tacosoppa till middag. Imorgon är beställningen hemgjord pizza. Han avsmakade tacosoppan och gjorde en nöjd min. Hans moster hade lyckats efter hans direktiv. Tacosoppatillverkning blandas med långklänningsmönster. Eller jakt på sådana. Nu tror säkert många att själva fan har slagit klorna i livet på en Pynne. Jag menar nål och tråd tillhör icke älskvärda saker. Men se, hon har ordnat det så vist att hon letar mönster och inhandlar med hjälp av proffs på affär och goa vän K syr. Så är det tänkt. Livet på en Pynne fortsätter att hålla sig till matlagning. Och långklänningen? Den ska användas på bal i höst. En bal på slottet. Så det kan bli.

Lev väl!♥

Move on!

Flyttlasset har gått. Första natten i nya lägenheten. Sköna, söta drömmar blir det. Kanske lite pirriga också.
I VM i friidrott fortsätter nerverna, häckarna och stavarna att dallra på favoriter och stjärnor. Det gäller att ha fokus på rätt saker i livet. Bättre att göra rätt saker än saker rätt.
SKöna drömmar och en god natt önskas.
Lev väl!♥

Svårbegripligt vackert

Usain Bolts tjuvstart i 100 -metersfinalen blir inte mindre konstig eller tråkig på finska. Men definitivt mer svårbegriplig. Hur i hela friden tänkte han där. En klockrenare tjuvstart har sällan skådats. Kan han ha varit så övertaggad eller ville han helt enkelt låta någon annan vinna? Eller kan det vara så att Mr Bolt visade en lite mänsklig sida av en nervös och med press överbelastad ung man? Lite tråkigt var det för det är en vacker tripp han gör när han löper. Varje gång!  200 meter är dock kvar och det kan också bli en vacker syn! Och ingen katastrofi!
Lev väl!♥

Det är alltid en start...

Vissa personer kan ju ibland kännas väldigt billiga, till salu, ja nästintill bortskänkes. Så får jag ju inte resonera om människor men känslan kan nästan fylla en. Kanske speciellt en måndag morgon!
Lev väl!♥

Efterlyst!

Where are you, Jolene?
Lev väl!

Lätt förföljsemani!

Medelhavsvärme, även om den sägs komma från Polen, friidrotts-VM, syster, Uppsala, Stockholm och Dolly. La vita et bella. Bilresan ner igår kväll var hisnande vacker genom Ljusnandalen och Hälsingland. Farligt vacker skulle nog vän av ordning säga.

Gävleborgspolisen har denna vecka varit extremt effektiv ute på vägarna. Kontroller överallt och hela tiden. Utanför skolor har många syndare raggats upp. Jag är förvisso van vid kontrollerna på 84:an. Överallt och hela tiden. Inte bara denna vecka, så för de resande längs den vägen, har den här veckan inte varit någon skillnad. Dessvärre lider jag av en smärre förföljesemani vad gäller den här branschen. De är definitivt ute efter mig och livet på en Pynne ser civila polisbilar överallt. Hela tiden!
Min resa mot sydligare nejder igår kväll var inget undantag. På E 4:an mellan Tönnebro och Hagsta hade lagens långa arm en enorm razzia. Allt och alla plockades tydligen in. Fortkörare, onyktra, tjuvar och banditer. En smet. Dock inte jag för mig plockade de inte ens in. Jag såg det som ett omen om bättre tider och att allt alltid blir bra till slut. Överallt och hela tiden får tappade sugar på nöten. Dock var lagens långa arm med mig in på nattkröken. Lite otippat hamnade jag på  ett väldigt trevligt litet party sent igår kväll. Döm om min förvåning, eller rättare sagt inget förvånar mig, när en kvinna i sina bästa år, dvs född 1963, berättar att en av hennes bästa vänner är från Ljusdal och polis i den glada staden. Givetvis var det han som var den senaste i raden att plocka in mig och pungslå mig på några lappar. Givetvis hade hon också gått en utbildning tillsammans med en av mina bästa vänner. Världen är så liten så! Överallt och hela tiden!
Solen och Dolly väntar på mig nu!
Lev väl!

Dina vackra blå!

Tänk att du, min äldste son, fyller 21 år idag. Det var ju igår jag  var 27 år och låg den här dagen och kämpade och väntade på en ny liten människa. För liten var du, krabaten som kom ut. Alldeles för tidigt. Veckan före hade de försökt stoppa förlossningen och lyckades väl så där. Under en vecka pågick en kamp med värkar när de till slut tyckte att de kunde ge upp och våga släppa ut det lilla livet. Visserligen var du liten Marcus där du låg i din pappas armar men full av liv och nyfikenhet. Dina vackra blå ögon tittade redan från början väldigt klart och observant på oss och världen. De tittar fortfarande observant på världen omkring dem. Studerar och funderar. Dina pigga, vackra blå kan berätta mycket.
Det är några år sedan det här också. Tiden har lite bråttom.

Tack för vackra, blå, ljuvliga 21 år!
Lev väl!♥

Tappade sugar!

Livet är fullt av tappade sugar. Trots det  försöker människan om och om igen att finna hopp, tro, kärlek, jobb, meningen med livet eller något annat trivialt. Vi är utrustade med en stor portion tilltro, mod och jävlar anamma. Mycket större än vad vi någonsin tror. Så tappar du sugen, som jag definitivt gjorde idag eller kanske har gjort de senaste dagarna, så är det bara på´n igen. Hur jobbigt det än kan vara. Men klarar, det libyska folket att inte ge upp och plötsligt se gryningsljuset, det syriska folket att kämpa för sin frihet, de överlevande från massakrerna i Norge att gå vidare, Nelson Mandela att se sina torterare i ögonen och förlåta, de överlevande från Rwanda, andra världskriget och Kambodja att leva ett liv, då klarar människan ofantligt mycket mer än vad hon tror, varje dag. Hur jobbigt det än kan kännas. Och bortom allt det finns oftast ett ljus. Som du finner eller om du bara har tilliten och låter det finna dig.

Kvällshimlen lovar en vacker morgondag. Ta vara på den!
"Life is not about waiting for the storm to pass, it's learning how to dance in the rain."
Lev väl!♥

Skapa med händerna och lusten som följeslagare

Skapelser kan se ut på många olika sätt. Att skapa något med händerna är en god meditation. Vare sig det handlar om bullar, trasmattor, en tavla, kryddväxter eller keramik. Släpp på prestationskraven och inse att det är själva skapelsevägen som är mödan värd. Lättare sagt än gjort ibland men se så mycket vackert som kan komma ur en härlig klump med mjuk lera. Nu ska det bara brännas och glaseras och ni kan aldrig ana vilka skapelser som tillhör livet på en Pynne!
Lev väl!♥

Modigt vacker och vackert modig!

Hårdhudade livet på en Pynne är tydligen inte så hårdhudad. Tack och lov! När jag satt där i kyrkbänken idag och hörde den ena vackra sångrösten efter den andra i den ena vackra sången efter den andra var jag tvungen att ta fram pappersnäsdukarna. Jag fick god hjälp på traven av goa T som satt i bänken bakom och inte heller hade koll på tårkanalerna.
Det var en vacker och ljus konfirmation dotter M bjöd oss på idag. En stund med modiga, kloka och glada unga människor. Mycket sång och musik och en självklarhet i att uppträda som väcker min beundran. Och min tro på att allt går och att det inte var bättre förr. Utom i vissa enstaka fall då! Kanske.
Lev väl!♥

Alltid vackert nära!

Hälsingland är alltid vackert. Alltid nära. Framförallt från Avholmsberget ovanför Bjuråker och Friggesund med de magiska Dellensjöarna i blickfånget!
Lev väl!♥

Små strålar!

Någon eller några kom med solsken till mig idag. Det behövdes. Och gjorde gott. Nu ska jag lägga mitt lilla eller stora huvud på kudden och sluta mina gråblå. Några kräftor på kvällskvisten fördjupade solskenet. Eller kanske förhöjde, är ett bättre ord.



Lev väl!♥

Ljus!

Idag kom solen åter!
En ljus hälsning från livet på en Pynne till er!
Lev väl!♥

Kvinnoöden från en svunnen tid!

Hildasholm i Leksand är en liten pärla. En pärla full av historia, öden, blomster och överraskningar. Hildasholm är Axel Munthes sommarhem vid Siljan. Axel Munthe var läkaren och författaren som var livmedikus till drottning Viktoria och skapade villa San Michele på Capri. Han verkade mestadels utomlands, främst i Rom, där han blev berömd för att hjälpa och bota den som behövde bli hjälpt. Oavsett pengar eller status. Framförallt blev han kvinnornas räddare och gunstling.

Han hade ett för våra dagar framsynt sätt att se på läkning och sjukdomars orsak och verkan.
Lika framsynt och framgångsrik som han var som läkare och författare var han inte i sina äktenskap. Det första blev kortvarigare än kortvarigt. Det andra blev med den betydligt yngre Hilda från England men uppvuxen i Biarritz av en mycket förmögen brittisk familj. Kärleken var stor men både ålders-och kulturkrocken blev dem övermäktiga. Hildasholm uppfördes 1910-11 av Munthe som ett sommarhem till honom och sin unga hustru. Med tiden fick de två söner men på 20-talet upphörde äktenskapet i praktiken. Dock aldrig på papperet. Sommarhemmet blev en oas för Hilda och hennes söner och sönerna hedrade sin mamma med att döpa det vackra sommarhemmet efter henne, Hildasholme.
Idag drivs Hildasholm av en stiftelse och förutom att hemmet är ett museum fullt av historier finns också en trädgård anlagd av Hilda med en mängd rum för olika sammanhang. En picknick i trädgården med engelskt eftermiddags te och Siljan som blickar upp mot dig får tankarna att flytta 100 år tillbaka i tiden. En guidad tur i huset ger en inblick i öden från det förra seklet, sagor och anekdoter får liv. Kungligheter knyts ihop med konstnärer, musiker och för historien berömda människor. Överallt vakar ett kvinnoöde från en svunnen tid, Hildas.
Idag värnar Hildas och Axels sondotter, som bor i Italien, om att både villa San Michele och Hildasholm ska leva. Leva och vara en oas för rekreation och möten. Ett gigantiskt fågelbo i Hildasholms trädgård vittnar om det. Skapad av en italiensk konstnär för att du ska få vila, njuta av vinden, fågelkvittret eller bara dina egna tankar. Det gjorde jag i söndags.
Afternoon tea och eftermiddagsvila i gigantiskt fågelbo kan ge lite perspektiv på tillvaron eller tillföra något nytt!
Lev väl!♥

Värmande minnen!

En dag som denna, när regnet av och till har vräkt ned och vindarna knappt hinner viska ditt namn, är det gott att plocka fram lite rosiga och soliga sommarminnen. En dag som denna, när vindarna och regnet gjorde kroppen omöjlig att röra, är det gott att värma sinnet med sol, skratt och värme.

Det är också gott att lugna och värma humöret som lätt får sig en knäck en sådan här dag. Frustrationen som livet på en Pynne upplever en dag som denna är inte alltid lätt att hantera. Även om jag försöker och även om jag vet att det bara är att gilla läget. Men vissa dagar är det lättare än andra. Idag var tyvärr inte en sådan. Det lustiga är ju att jag egentligen gillar ruskdagar, jag älskar hösten och möjligheterna att kura ihop sig med en bok, den höga klara luften och färgerna. Min fysiska kropp håller numera inte med mig i alla lägen och även sinnet får sig då en tankeställare och knock.
Lev väl!♥

Här är gudagott att vara!

Även om Siljan inte är havet eller Ljusnan så är det gudomligt vackert! En helg i Tällberg är alltid lite magisk. Nu var den gudomligt magisk. Snart har jag bott mig igenom Tällbergs logement flera gånger om, men fram till denna helg hade jag aldrig bott på Tällbergsgården. Nu har jag det och jag måste säga att just nu ligger den i topp på Tällbergs välrenommerade livet på en Pynne-lista över bästa logement.
Maten, miljön, personalen och det fantastiska Rieslingvinet servitrisen från Storvik plockade fram gjorde helgen till en övning i livslust och livsnjutning. Att hon härstammade från Storvik var bara en parentes men vi hade gemensamma bakanta från det förflutna. Världen är alltid liten!
Trots alla yttre positiva attribut var ändå sällskapet det bästa. Med bästa K och T kan det inte bli annat än bra och mer därtill. Efter en fantastisk konsert med Jamie Cullum på Dalhalla intog vi åter salongerna på Tällbergsgården. På nattkröken serverades vi en supé och när vi lade våra smått lyckliga och trötta huvuden på kuddarna andades ett lugn och en frid samt ett och annat skratt som bara vi som var där förstår. Där var gudagott att vara.
En del av Tällbergsgården - maten!


En del av Dalecarlia - Dalhalla!


En del av mig - bästa T & K!

Lev väl!♥

Längtan!

Tänk att man kan längta så! Längta efter skrattet, det kiknande skrattet. Efter humöret, det humör som du kan koka kaffe på ibland. Längta efter underfundiga tankar, tankar som rymmer så mycket kärlek, humor och klokskap. Samt en hel del fantasi och galenskap. Tänk att man kan längta så!
Lev väl!♥

Flyttkarusell!

Kaffet imorse smakade extra bra. Jag drack njutningsfulla klunkar med havet som sällskap. Solen kom och gick men jag bara satt där i stilla ro och viss undran. För lite mer sällskap hade jag i form av ett gäng småfåglar som betedde sig som om ett något större djur kretsade kring dem på marken. Jag satt där med mitt kaffe, mitt jobb, småfåglarna och havet samt skogen till vänster och höger om mig och undrade. Något, eller kanske någon, var det som kretsade där i snåren. Men jag satt där jag satt och alltid skrämmer det någon. Skogen är en rätt trygg plats. Det är sådana som livet på en Pynne som gör den mindre trygg.

Björn har jag aldrig sett ute vid havet men lodjur, rävar, grävlingar, älgar och självklart sälar. De sistnämnda har dock föredragit havet framför skogen. Ja, vad vet jag, men vem det än var som tassade där i skogsbrynet ville definitivt inte ge sig tillkänna för stora stygga människan.
Son D och jag hade ett på tu man hand-dygn i paradiset vid havet. Igår eftermiddag efter jobbet handlade vi god mat, hyrde bra film och åkte ut till yttersta havsbandet. En sensommarkväll vid havet med sol, gnocchi, tiramisu och sonen är balsam för själ och kropp. Vi pratade, skrattade, åt, såg på film och tv och hade det med andra ord väldigt bra. Blåbären jag skulle plocka fick vara kvar i den trygga skogen.
Medan sonen sov sin skönhetssömn under morgontimmarna ägnade alltså livet på en Pynne sig åt detektivarbete av skogens djur samt sist men inte minst åt sitt jobb. När man byter jobb, som jag nu har gjort, och endast har arbetat med det i tre dagar är det både hisnande, roligt och till viss del jobbigt. Till saken hör att jag varken har arbetsrum, dator eller något annat på plats än. Ja, rummet finns men håller på att iordningställas. Det vill säga golvvård sker just nu och därefter kan skrivbord mm flyttas in. Jag får ta en arbetsdag hemifrån imorgon också och först på måndag ägna mig åt inredning av arbetsplats. I ärlighetens namn är det rätt skönt att ha sitt kontor i en väska och bara flytta runt. Till havet eller till Aspgatan!
Och tack D för att du är du!
Lev väl!♥

Skön och bedagad!

Hittade i mitt bildminne en lätt trött, lätt bedagad men dock tjusig dam från Antibes. Hon vilar fötterna så skönt mot den varma asfalten. Det tar på krafterna att utforska, shoppa och beskåda allt vackert i livet.
Lev väl!♥

Byn mellan två berg!

En liten hyllning från mig till min gammelmorfar Davids hemby och från Per Engman till sin vackra hemby. En by mellan två berg, Bergsjö.

Lev väl!♥

Resdag!

8 augusti 2011 blir en dag präglad av avsked, resor, avslut och nystart. Familjemedlemmarna på Aspgatan drar åt olika håll. Snart tar jag min lilla fara, som idag är den stora silverfärgade BMW-faran, och åker mot havet och den glada staden. Det är bara ett problem med den bilen! Så fort du låser upp den går larmet. Ljuvligt! Men ju snabbare du får nyckeln i tändningslåset desto snabbare slutar larmet. Livet på en Pynne har för en gångs skull nytta av sin litenhet och relativa snabbhet. Om ett par veckor kan felet åtgärdas. Jag säger återigen; tyska bilar!!!

Bästa dotter M lämnades imorse vid en buss som ska ta henne mot sydligare nejder och seglingsläger med konfirmationsgruppen. Son D lämnade hemmet i gryningen för sin sista dag på favoritstället, äldreboendet Backsippan. Hur han nu ska klara sig utan Gun, Greta och Maj, eller allt vad de kan heta, är för mig en gåta. Underbara David med underbara, nyckfulla, dementa, skojfriska, kaxiga, ångestladdade och sjungande pensionärer.

Mannen i mitt liv kom igenom säkerhetskontrollerna på Arlanda i morse. Inget konstigt med det kanske ni tycker. Det borde det väl egentligen inte vara heller. Han är ju en rätt beskedlig man. Men med kroppen full av sladdar och manicklar så skulle t o m jag stoppa den snällaste jämtbjörn som går att finna. Ett långtids-EKG sitter på människan och just under den perioden planerar han in sin månatliga Polenresa. Planering har aldrig varit hans mest framstående sida. Igenom kontrollen kom han i allafall efter lite visitation och en säkerhetssnubbe med torr humor. Han undrade om inte jämten kunde stänga av apparaturen. Jämten lite oroligt, "näe, jag tror inte det"! Ett torrt leende och "jag skojade bara". Skojig kille!

Mot havet! Ni som fortfarande är i hängmattan eller på andra njutningsfulla viloställen, njut! Ni som börjar jobba idag, njut även ni. Du vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök. Lite mer njutning kanske.



Två på resande fot. Då som nu!

Lev väl!♥

Terapeutiska stunder.

Fortfarande mätt efter en underbar grillmiddag hos goda vänner sitter en java med hembakad baguette fint. Fyll på det som fyllas på kan. Eller hur det nu är.

Nu har vår symaskin fått andas en stund. Den verkligen skrek äntligen, vad har ni väntat på? Den skrek nog snarare du för undertecknad klarar knappt av att titta på åbäket. Mannen i mitt liv förbarmade sig äntligen över den lilla maskinen och fixade solskyddsvepor till glashuset. En lätt undran kom från honom om vi skulle hjälpas åt men min blick sa nog allt. Jag gjorde annat. Som att vika tvätt. Mycket mer terapeutiskt och lugnande för livet på en Pynne.

Den tvätt som hänger ute blir förmodligen kvar där. Sommarregnskurarna kommer och går. Det är lite terapi det med, att testa tålamodet. Det kan behövas i dessa tider av infantila, hemska Sverigedemokrater, terrorister och fanatiker av allehanda slag. Vi behöver testa vårt tålamod, vårt lugn och kanske framförallt vår känsla för livets viktiga värden.



Vi behöver fler klippor i våra liv!
Lev väl!♥

Minnen på gränsen till sammanbrott

Lite fler minnen från ett land på gränsen till sammanbrott. Men har de lyckats skapa det de har hittills, så faller nog varken landet, dess minnen eller Akropolis samman.

  


  


  




Och fungerar inget annat kan du alltid segla iväg mot nya äventyr!

Lev väl!♥

Lustfyllt!

Lite minnen från demokratins vagga impregnerade med sol, doft och smak.


  


 
Lite rosmarin, basilika, Saganaki och en kall...och livet på en Pynne ryser av välbehag!

Lev väl!♥


Smaker och dofter förenar!



De börjar bli ett rätt strävsamt par de här två också. I livets berg-och dalbana! Nu är de hemma bland tvätt och bär. Trädgården dignar av vinbär och hallon, för att inte tala om dignande tvättkorgar och klädsträck. Solmogna, eller översolmogna hallon har plockats. Tyvärr kan jag inte äta dem men lukta på dem kan jag. Dofter och smaker förenade i en ljuvlig tid och som alltid förenade med minnen. Korta och långa minnen.

Lev väl!♥

Herr och fru Säpo!



Herr och fru Säpo på vandring på Akropolis. Och livet på en Pynne blir inte större. I alla fall inte på längden!

Yamas!

Lev väl!♥

Små och stora ting.



Hur jag än gör är jag obönhörligen kortast i familjen. Om vi undantar Våfflan. Jag skulle nog vara kortast i vilken familj det än är! Vill jag vara med får jag allt som oftast leka tittut.

Inför historiens vingslag är vi dock alla små.



Yamas!

Lev väl!♥

Hisnande vyer!



Middagsutsikten igår! Blandade vyer! Smått som stort. Lågt som högt. En solnedgång i havet tar ändå udden av allt.

Yamas!

Lev väl!♥

Lite mer tzatsiki, morsan och utan polisen!

     

  

Lev väl!♥

Tzatsiki, Akropolis och Pynne!

Extrem värme i antiken och kroppen mår finfint! Livet på en Pynne vaknar och kan röra händer och fingrar nästan på en gång. En lätt värk som genast kan suddas ut med tankekraft. Ja, livet vid Medelhavet är aldrig fel.

Cirka 30 minuter från Atens hjärta hittade vi vårt Poseidonhotell. Precis vid stranden och Medelhavets kluckande. Förvisso går det en gata modell snabbtrafik mellan hotellet och stranden men vad gör det för där går också tramen (spårvagnen) in till centrum. Ett väldigt bra läge med andra ord.

Igår kväll avnjöts middagen uppe på en terass med det spektakulära, upplysta Akropolis med Parthenon i fonden. Tzatsikin och oliverna smakar aldrig så gott och bra som på plats. Nu tänker jag ta tramen och bege mig mot stadens hjärta och vandra upp på Akropolis. Akro betyder högsta platsen och polis stad så upp till den upphöjda staden alltså.

  

Yamas!

Lev väl!♥

RSS 2.0