Vaggande till sömns!

Nu drar jag mot sydligare hav. Jag tänker utforska vår civilisations vagga eller en del av vaggan. Den vaggan kan ha stått lite här och där i världen. Jag tänker ta den del som tillhör Aten. Jag lämnar värmen för en mer osannolik värme. Den gör nog gott och havet är närvarande. Fast jag måste erkänna att det var svårt att lämna mitt hav idag. Jag låg i så länge jag bara kunde. Jag och mina medsystrar som också är vattendjur, dvs kräftor!

     
Vattendjur och kräftor!

Nu vaggar jag mig till sömns med havets kluckande i öronen. Om några timmar väntar några timmars bilkörning.

Lev väl!♥ Och ta vara på tzatsikin, morsan och allt däremellan!


Jag andas hav!

Strand-och hängmattedag med passande mellanspel i fiskeläget Mellanfjärden strax söder om oss. Där, hos fiskhandlaren, inköptes de underbaraste rökta räkor som går att få. Eftersom livet på en Pynne hade en latdag inköptes även den underbaraste aioli som går att få. Istället för att göra egen alltså. Till detta serverade livet på en Pynne sig själv ett glas vitt vin. Allt intogs med havet i fonden och hela jag andades hav och salt. Och förmodligen en hel del vitlök!

Blåbärspaj med syskonbarn fick avsluta en alldeles vanlig och alldeles underbar dag vid havet.
Lev väl!

Vinnande mat!

Jag är fortfarande rätt full av gårdagens sena trerätterslunch. Den var inte bara ljuvlig och mättande, den slet en del i plånboken också. Men det var det värt! Miljön kring Växbo Kvarn och Krog, där både själen och magen fick sitt, är trollsk och vacker. Dessutom passade vi givetvis på att smörja kråset den dag när O-ringen hade sin lediga dag. Med andra ord kryllade det av människor i Växbo. Både vältränade och mindre vältränade. Men oavsett mängden människor och O-ringen är det värt ett besök. Det är värt att ta en omväg för att komma dit. www.vaxbokrog.se. Det är inte bara maten och miljön du hittar här utan en del av Hälsinglands hjärta, linet! www.vaxbokvarn.se




Krögaren Pär Johansson arbetar bara med lokala råvaror, blandar det nya med det gamla och tänker på miljön. Att maten smakade himmelskt gör inte saken sämre. Min trerätters i solen sen eftermiddag den 26 juli bestod av en sparrissoppa med lite tillbehör, en varmrätt med lax, regnbåge och räkor och en sås som fick stjärnorna att le lyckligt samt en crème brulée med hallonsorbet och en rabarber,-äppel-och kanelkaka. Sparrissoppan och såsen till varmrätten var bland det godaste jag ätit. Allt smälte i munnen och med en servitris modell glad och go blev hela tillställningen rent ut sagt salig.


Vinnande och försvinnande god sparrissoppa!

Mannen i mitt liv avslutade sin meny med ostkaka. Den satt som en smäck, både i gommen och magen. Givetvis pratar vi hälsingsk ostkaka, som inte har några gemensamma nämnare med sin namne i Småland. Dotter M åt högrev med pepparrotssås. Behöver jag säga att köttet smälte i munnen. Allt avrundades med turer i krukmakeriet, i linboden, i museet samt det härliga bageriet. Lingonbrödet fick följa med hem.

Och lilla Moa, två år, var den enda vinnaren UNT´s fotograf kunde plåta denna dag. Den dag då O-ringen inte hade några egna vinnare.


Moa 2 år, en vinnare!

Nu riktar jag kompassen mot havet, det stora blå och paradiset. På lördag tänkte jag rikta kompassen mot ett annat hav och andra vinnare.

Lev väl!♥

Vårda ömt!

För första gången på tre veckor är jag incheckad och till viss del också inregnad hemma. Det är alltid lika fascinerande hur vissa växter, både inomhus och utomhus, tycks överleva de värsta behandlingar eller kanske inga behandlingar alls medan andra dukar under illa kvickt. Många av dem av ren självbevarelsedrift skulle jag tro. Som ni förstår har livet på en Pynne lämnat över vården av grönskan till andra. Det enda jag kan säga med säkerhet är att erfarenhet och övning ger resultat. Samt att ordet vård har olika betydelse för olika människor. Så om några år kanske behandlingarna av grönska och blomster är, om inte ömma, mer känslosamma.

Något annat som är fascinerande är thailändska tempel i de norrländska skogarna. Men de finns. I Utanede i Ragunda i Jämtland.
Som ett smycke i vitt och guld står den där, den thailändska paviljongen, den enda i sitt slag utanför Thailand. Till minne av kung Cholalongkorn. En saga mitt i verkligheten.
www.thaipaviljongen.se
Lev väl!♥

Medmänsklighet och kärlek!

Så många människor som idag behöver all kärlek i världen. Så många människor som behöver stöd, värme, tankar och medmänsklighet.
Jag låter mina ord vila idag. Jag låter den smärtsamma ilskan och sorgen få vara just det en stund. Smärtsam och arg! Orden får vila och jag låter de varma tankarna gå till dem som behöver dem. Om allas varma tankar får gå till dem som behöver dem som mest idag, kanske en droppe av all värme, kärlek och medmänsklighet kan omfamna dem. Omfamna dem och ge dem en droppe av mod och styrka!
Lev väl idag!♥

Det stora blå!






I det stora blå viskar vindarna alltid ditt namn. Låt dem ta dig med på en härlig dag. Dagen av idag!

Lev väl!♥

Deli och njutning!

Idag fick både själen och magen kärlek och näring. Kams i stora lass serverades i Flykälen. Byn som levererar, lever och frodas fr a en vecka per år. Denna vecka. Det är fascinerande hur mycket näring hemvändarveckan i Flykälen ger varje år. Och då pratar jag inte bara om kams.
Kams, denna delikatess, som finns i ett otal varianter och till viss del också med olika namn, lagades idag i det oändliga. Folk kommer från när och fjärran för att smörja kråset. Människor på matströvtåg kan också visa sina både bästa och sämsta sidor. Restaurangrävar som jag upphör aldrig att förvånas. Eller också är det, det vi har gjort. Hos vissa människor finns liksom gnället påkopplat så fort de närmar sig en servering. Sedan finns det ju självklart de som har leendet påkopplat. De som har tillit till livet. I alla fall lite mer än många andra.
Tydligen huserade några kamstjuvar också på serveringen. De där som tog med sig kylväskan och packade den med kams innan de inmundigade några på plats. Ja, livet är inte lätt för vissa. Jag hoppas att dessa lyxköpta kamsar smakade extra bra eller kom väl behövande tillgodo.
Nu ska jag ta mig en grillad före dansen!
Kams och strålande, glad serveringspersonal!
Lev väl!♥

Oavbrutet kalas!

Det är inte bara kalasen som avlöser varandra i paradiset by the Sea. Det gör även äventyren, djurlivet och naturen i stort.
Både Uppsalabor och livet på en Pynne skrattar gott i sommarnatten. Det är aldrig fel med lite kalas. Oavsett om det gäller att fira sju år, tio år eller konservernas dag då plötsligt livet på en Pynne blev lite äldre än 16 år.
Lev väl!♥

Blöt förflyttning med tålamod!

Förflyttningen från havet till det väldiga inlandet lite norröver skedde i regn och åter regn men med soligt sällskap av äldste sonen. Telias mobila bredband verkar dock vara lika trögt oavsett om du befinner dig i yttersta havsbandet eller i fjällvärldens inland. Orden trögt och segt har fått ett ansikte. Då de som känner livet på en Pynne vet att tålamod inte är en av hennes mest sympatiska och mest framträdande egenskaper, förstår säkert att trögt och segt för att inte tala om Telia ligger risigt till. Detta, trots att den konserverade damen försöker på ålderns höst att, åtminstone, framkalla ett litet frö av tålamod. Och sinnesro!

Sommarnattens leende är i alla fall ljuvligt och brett! Trots att jag måste lämna mitt älskade hav. Och efter regn kommer alltid solsken, oavsett var.

Lev väl!♥


Sommarnattens leende!

Regnet som kom i natt var av modell större. Det verkligen dånade och den kära Våfflan ute på gården måste ha känt det som om Niagarafallen plötsligt befann sig by the Sea i Mellanmjölkens land. Våfflan är den käraste kanin som finns. När dagen började bli dag hade regnet upphört och en sol strålade. Visserligen med vinden som följeslagare men ändå. Våfflan hade nog upplevt sitt livs natt, men verkade rätt nöjd med tillvaron.
Solen kämpade tappert under dagen för att torka upp himlens tårar men lyckades inte få tennisbanorna torra för spel. Istället blev det filmtittande i soffhörnet och fotbollstittande från samma hörn. Mot slutet av matchen kunde livet på en Pynne som vanligt inte sitta stilla utan hittade en ursäkt så god som någon, mat. Med ögat mot tv:n gjordes en middag av torsdagens grillrester. Att fotbollstjejerna bärgade bronset var grädden på moset. Ingen dessert behövdes. Ja, om vi undantar lite ostkrokar som bara slank ner.
Huset by the Sea är fullt av ljuvliga, bombastiska barn som förgyller tillvaron, men inte av mina. Vad man kan sakna sina barn. Oavsett hur stora, ljuvliga eller bombastiska de är och blir. Sommarnattens leende och havets ljus och magi väger upp all saknad och längtan. Nästan i alla fall.
Lev väl!

Huggormar och annat småkryp

Nu har äntligen mannen i mitt liv fått se en levande huggorm. Jag säger äntligen för jämte som han är har han lyckats med konststycket att aldrig skåda en orm. Ormar finns inte i Jämtland. Det är nog det bästa med det landskapet. Men jag tycker nog att det hör till allmänbildningen att se åtminstone en orm i livet på nära håll. Säger hon som verkligen avskyr ormar. Inte stora boaormar, de gör mig ingenting, en sådan har jag haft runt halsen och det var, om inte det bästa jag gjort så, i alla fall inte oangenämt. Men små ormar, som huggorm och snok, får mitt blod att frysa. Jag tycker t o m att kopparormar, som ju är en ödla, är väl magstarka.

I alla fall fick jämten se en huggorm häromdagen på golfbanan. Till på köpet fick livet på en Pynne i förrgår också se den största huggorm hon sett. Samtidigt som blodet fryser till is och benen blir lite mjuka så blir jag förbannad. Stackars djur som gör mig förbannad, men så är det. Det är å andra sidan det enda djur jag verkligen inte gillar. Nåja, nästan, myggor är inte heller mina bästa vänner.
Idag såg jag den stora huggormen igen. Min kvällsmotionsrunda blev lite avtrubbad. Men den lilla rackaren var ikväll en mycket död rackare. Stora, stora bilen hade haft den goda smaken att avrunda livet för huggisen.
Hårda ord men vid 48 års ålder kostar jag på mig det. Efter en hejdundrande födelsedag och sommarfest i Sommarvik by the Sea har dagen ägnats åt solen, röjning, städning, diskning och vila!

Lev väl!


Varmt gör gott och kalas det blir.

Världens bästa Miranda sover just nu en förhoppningsvis djup och skön sömn men förmodligen också väldigt förväntansfull. Natten mot hennes 10-årsdag är en trolsk och vacker sommarnatt. Paradiset vid havet börjar bli fullt av folk igen. Nu har äntligen husen kommit till ro och nästan människorna också. Några snarkar så att fiskmåsarna skrattar och livet på en Pynne vakar över allt. Natten till söndag tänker jag sova, om inte djupt, det var länge sedan, så i alla fall så gott och skönt det går.

 Eftersom söndagen kommer att innebära ytterligare ett kliv i de konserverades skara behövs nog min skönhetssömn. Om det nu gör varken till eller ifrån när klockan visar på 48 år. Ytterligare en dag i solen gör att kroppen börjar tycka att det går inte att ha det på något annat vis. Det har även det yttre skalet förstått länge. Livet på en Pynne är inte speciellt väderberoende, väder är väder, men en sak är säker och det är att värme gör gott för reumatiska kroppsdelar och annan värk. Den gör det lite lättare att veckla ut fingrarna på morgnarna och för händerna att kunna hålla den sköna, varma tekoppen i ett tryggt grepp. Oavsett hur många år konserveringen har pågått.




Världens bästa Miranda!

Lev väl!♥




Salta dagar och söta sinnen!

När jag äntligen fick återvända till havet var det ett dramatiskt hav som mötte mig i söndagskväll. Men det var vackert och det finns få saker som kan få dig att känna dig så liten men ändå så stor som havets vrede och smekningar. Alfapet på kvällen med knapp men självklart rättvis seger för livet på en Pynne ökade på stormvarningen.

Icke så. På måndag morgon hade vinden mojnat ordentligt och solen sken. En lång, härlig cykeltur till golfrestaurangen i Sörfjädern och en finfin men sensen lunch, gjorde både ben och sinne rusiga och möra. Spelet Geni fick avsluta dagen. Livet på en Pynne knep ytterligare en trofé. Börjar jag ligga risigt till nu?
Tisdag blev en lat och läsvänlig dag i solen. Helt solo, med en ruskig deckare och pantern som sällskap när det behagade honom, njöt livet på en Pynne av ytterligare en dag i yttersta havsbandet. På kvällen kom älskad dotter. Allsång och mord förenar alla livets skeden.
Dagen av idag bjöd på en dag på stranden i strålande sol och med ett hav så blått som en viol. Golfbanan blandat med ljuvliga Mellanfjärden där fiskaffären, segelbåtarna och en cappucino gjorde sitt till för att få kroppen i rätt stämning avrundade dagen. Rökta räkor och rökt sik är som balsam för livet på en Pynne.
Dessutom blev jag bjuden på fest imorgon. På 6-årskalas. Att Sveriges fotbollsdamer besegrade USA gjorde inte heller speciellt ont. Salta bönor!
Lev väl och salt!♥
Salta bad och bönor är aldrig fel!

Livhank, livboj, livräddare...



Lite livbojar behöver vi lite då och då. Alla behöver förvisso inte se ut eller fungera som den traditionella. Vi kan säkert se och upptäcka andra varianter. Bara vi öppnar ögonen, lyfter blicken eller rubbar våra cirklar.

Ha en skön söndag gott folk. Jag tar min egen, speciella och guldkantade livboj och beger mig till havet!

Simma lugnt och lev väl!♥

Myter och verklighet!

"Det finns en plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra!" USA´s förrförra utrikesminister, under Bill Clinton, Madeleine Albright, skrädde inte orden ibland men sa även kloka saker. Skinn på näsan, ett briljant intellekt samt en stor portion humor gjorde henne inte bara ryktbar och känd utan även till fiende. Framförallt för många män. Även om jag inte tror på ett helvete och inte på att någon människa egentligen har en plats där, om det nu skulle finnas, så är citatet rätt träffande och mycket klokt.

En av de största myter som finns är att kvinnor inte kan samarbeta. En myt som vi odlar och älskar att odla. Till vilken nytta då? Är det denna myt som gör att ett av världens mest jämställda länder har så få kvinnor som chefer eller kvinnor i ledande positioner överhuvudtaget? Mellanmjölkens land är ett land av koncensusbeslut. Vi ska vara så förbannat överens hela tiden. Visst, det är en fin tanke, en tanke om solidaritet och allas rätt att bli hörda och sedda. Men det är också en rätt skrämmande tanke att vi alla måste tycka lika för det är först då vi är ok. Det är inte farligt att tycka olika, inte vara överens hela tiden eller att möta motstånd. Motstånd kan vara det bästa som finns. Det kan vara det som utvecklar och föder nytt.

Vi odlar den förrädiska myten om att kvinnor inte kan samarbeta. Tyvärr hör jag alltför ofta kvinnor som med en dåres envishet hävdar att de aldrig upplever ojämnställda förhållanden på arbetsplatsen eller hemma, att de tycker att det är mycket enklare att jobba med män eller att kvinnor bara tjafsar med varandra. Vad gör detta för gott annat än att fortsätta odla fördomar och myter. Feghet, okunskap om varför saker och ting är som de är och en stor portion rädsla döljer sig ofta bakom dessa uttalanden. Ofta är det kvinnor före 35 års ålder som säger detta. Sedan kommer verkligheten ifatt... Lär vi oss att se mönster kan det igenkännandet leda till handling!

Vi kvinnor behöver bli bättre på att hjälpa, stötta och leda varandra. Män som kvinnor! Vi behöver lära oss att ta mer ansvar, sätta tydligare gränser gentemot männen och släppa loss häxan inom oss. Kvinnor ska och kan chefa på det sätt som är naturligt för dem och inte härma männen.  Vi kan inte älska alla och vi kan lära oss att lite ilska kan vara rena utvecklingsmotorn. Män behöver också lära sig att ta mycket mer ansvar. Det handlar inte bara om att släppa ifrån sig makten utan om att faktiskt få ett bättre samhällsklimat. Och att våga se, förstå och lära sig.

Så länge det fortfarande 2011 finns män som med sitt språkbruk och agerande har svårt att acceptera att kvinnor kan ha lika kompetens eller, gudbevars, större kompetens än dem, är det ett dilemma. Jag generaliserar, visst, men bara det faktum att kvinnor och män i arbetslivet spelar på männens halva av spelplanen är absurt 2011. En planhalva där synliga och osynliga regler har satts upp av män och där män bygger strukturerna.

Som motpool till det inledande citatet säger vi istället "Det finns en plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra!"

Vi kan alla hjälpa varandra mot ett mer jämnställt samhälle. Män och kvinnor tillsammans. Vi är ju trots allt bara människor, med vår stund på jorden.

Lev väl!♥

RSS 2.0