Strålande energi!

Jorå. Jag lever och frodas, om än lite orörligt sedan några veckor. Ett skov seglade in och behöll sitt lilla grepp. Men släpper greppet, det gör det så småningom.  Livet är strålande. En svensk silvermedalj idag i London av en otroligt vacker och duktig häst. Ja, Algotsson ser väl inte så pjåkig ut heller men framförallt är hon en strålande ryttare. Jag tycker i och för sig att det är strålande med OS överhuvudtaget, trots att jag knappt sett många minuter hittills av spelen. Men de pågår. Dessutom hade jag en strålande helg i Göteborg. Ett strålande som inkluderar bland de värsta regnskurar jag varit med om. Men vad gör det när glädjen, hjärtat och musiken fick säga sitt på Ullevi. Tillsammans med några andra njöt jag i fulla drag av en konsert utan regn som knockade mig totalt. Knockade mig på det mest positiva sätt med stor och magnifik underhållning med äkta spelglädje. Om det här var den 11:e konserten med mannen från New Jersey för livet på en Pynne så var det också den absolut bästa. Utan konkurrens. Har jag vid 63 års ålder ett uns av den energi den här mannen utstrålar kan jag känna en viss tillit inför att inte längre vara bara halvgammal.
 
 
Lev väl!♥

Lusten och musten!

En högsommarkväll som verkligen lever upp  till sitt namn. Det är det ikväll. Jag däremot måste antingen andas sömnmedel eller morfin och förstår inte hur jag ska ta mig upp för trappan för att nå sängen. Inte direkt i takt med en högsommarkväll som denna alltså. Dessutom har jag hamnat i soffläget framför en relativt mysko film vilket kanske till viss del påverkar mitt tillstånd.
 
Som tur är fick jag en härlig lunchpaus idag med god vän på Stenegård i Järvsö. Promenaden i Örtagården efter den goda lunchen fyllde på energidepåerna. Det gjorde powerwalken på kvällskvisten också eller också var det den som tog musten ur mig. Ytterst  tveksamt. Tyvärr verkar depåerna som sagt redan ha sinat så nu stänger jag burken och masar mig i ytterst maklig takt uppför trappan. Imorgon är en annan dag och på lördag får jag garanterat mer energi på Ullevi.
 
 
 Och en liten annan typ av energi, fantasi, kreativitet och hjärta.
 
Foto: Lunch o örtagården på Stenegård m
 
Lev väl!♥
 
 
 

Av längtan...

Sådana här morgnar borde det vara förbjudet att vara någon annanstans än här för livet på en Pynne.
 
Lev väl!♥
 

Jubilerande dag

Mitt emellan alla kallgrader, kamsar och traktorer hann livet på en Pynne med en tripp till sitt älskade paradis och havet. En nätt liten tripp på 60 mil som inom loppet av några timmar utökades till 80 mil. Det är tur jag älskar att köra bil. Dessutom lever jag i ett magiskt vackert land så en bilfärd kan vara rena nöjet. Och när den manliga delen av det gamla strävsamma paret jubilerade med 75 år så är inga färder för långa. Så den här halvgamla tanteluran, hennes dotter och vän L tog en paus i Flykälenveckan och drog till solen och havet. Väl tillbaka i den jämtländska fjällvärlden ett knappt dygn senare ställdes färden mot Frösön och upplockning av några kära och efterlängtade barn.
 
Vädret visade sig som sagt från sin bästa sida för jubilaren och nästan hela hans familj var samlad. Havet glittrade och skratten porlade. Självklart präglades också dagen av mat och dryck. God sådan.
 
När jag morgonen därpå går upp rätt tidigt för avfärd får jag sällskap i morgonsolen av Elsa. Vi sitter där på altanen, åter vår frukost, tittar på det glittrande guldet på havet, småspråkar, tittar på våra lite skamfilade fötter, åtminstone mina, och jämför våra nagellack. Bättre morgon kan man inte ha.
 
Inte ett glittrande hav men väl en glittrande Indalsälv när benen behövde sträckas på.
Delar av den vilande mingelpatrullen.
Ingen fest utan spelhåla.
Kvällshav!
 
Mitt frukostsällskap
med världens sötaste fötter.
 
Lev väl!♥
 
 
 

Vansinniga skratt

Jag är tillbaka till breddgrader där internet fungerar. Jag är också tillbaka från två veckors semester och tar åter itu med jobblivet. Dessutom har jag den senaste veckan fått, förutom en massa kallgrader, många goda skratt, härliga möten, god mat och galenskap en masse. En vecka  i Flykälen i Jämtland ger inte bara frostskador utan även svårartad skrattkramp. Vansinnet är på topp när fokus ligger på kams, dans och veterantraktorer. Veterantraktorer och annat otyg som tävlar om vem som kan dra en bromsvagn längst. Ja, ni hör, vansinnet är på topp!
 
      
Tunnbrödbakning med fika!
 
En trött Team Andreas- och Flykälensupporter i hammocken.
 
Bästa tjejerna på bollrace med kôlbullar som aptitretare.
 
En av mina favoriter. Kams!
 
    
Det finns så många vackra platser i vårt land.
 
What it´s all about...
 
...egentligen!
 
Himmel över Flykälen. Även om jag inte är Wim Wenders finns de överallt. Inte bara över Berlin.
 
Lev väl!♥
 
 

I krig och kärlek!

Ikväll tog jag revansch!  Punkt! Tillsammans med Elsa. Så klart!
 
 
 
Lev väl!♥
 
 

Don´t worry, be happy!

Tillbaka från kalaset återkom allvaret för två kusiner. Här jobbar vi. Samt har kul när vi jobbar. Här vilar inga bekymmer. Här gäller arbetsglädje och inga barbiekopior.
 
 
 
Lev väl!♥

Små lätta moln

Den förtjusande Miranda skulle på kalas. Dessförinnan underhöll hon sin moster med sång. En gammal goding som t o m fick krokodilen att börja sjunga. Och moster att le och minnas.
 
 
 
 
 
Lev väl!♥

JBP!

 
Igår eftermiddag tog vi en tur till Järvsö Bergcykelpark för att träffa familjen Liljedahl-Walter. En eftermiddag som övergick i en solig kväll oavsett grön eller svart pist. Imorse kunde den som ville läsa ett flera sidor långt reportage om cykelparken i Dagens Industri. De jobbar på bra, JBK-folket, där mannen i mitt liv ingår.
 
Kolla här får ni se!     www.jarvsobergcykelpark.se
 
 
Lev väl!♥
 
 
 

Allt går!

Två kusiner på vift på klapperstenar med bungypumpstavar. Allt går.
 
 
Lev väl!♥

Kustmöten!

Efter sagolika upplevelser i Trolska Skogen http://www.trolskaskogen.se/ tog mannen i mitt liv och jag och åkte Kustvägen http://www.kustvagen.nu/ som går vid vårt paradis. Vi åkte den vackra slingrande vägen förbi gamla fiskelägen och bruk och landade på Lörudden eller Löran. Där finns Löruddens Restaurang. Värt en liten omväg, om inte annat för sin fiskgryta. Där satt vi och njöt av fisk, aioli, dofterna, atmosfären och vattnet.
 
 
 
 
Lev väl!♥
 
 

Farkoster passerar revy!

Just före intåget i Trolska Skogen passerade dessa utanför mitt fönster. En lotsbåt följt av, ja, gud vet vad! Eller ett skepp kommer lastat med...?
 
 
Lev väl!♥

Trolska gömmor

Att Hälsingland är trolskt vet vi. Att då dessutom få tillbringa en dryg timme i Trolska Skogen i Mellanfjärden kan inte bli så mycket mer trolskt. Bland vittror, älvor, tomtar och troll och deras hus vandrade vi runt. Den stora draken som låg där i skogen och sov väckte både ängslan och nyfikenhet. Hon vaknade till ett tag och tittade på oss med ett öga. Stängde sedan ögat, fortsatte att sova och lät oss fortsätta att borsta hennes tänder. I hennes mage däremot hittade vi en enorm skattgömma. Det busiga trollet vi stötte på, som låg och sov när vi kom, tyckte vi kunde stanna en liten stund och städa efter festen. Bara en liten stund, sisådär 100 år, föreslog han. Dessutom försökte han knycka syster T´s blänkande örhängen. Själv var jag på väg att flytta in i ett av husen hos den svarta älvan. Hon med sju systrar, vars ena syster hade flyttat ut och hade ett hus till uthyrning. Jag skulle precis få plats med livet på en Pynne. Efter att ha överlevt drakar, busiga troll  och vittror och fått en amulett som skyddar mot mycket ont så passade en riktigt god fika i kantarellskogen utmärkt.
 
Fantastiska tovade humlor
 
Minitvätt i storskogen. Och i trolska skogen.
 
Trött men inte borta!
 
Har du borstat tänderna?
 
En riktig skattkista!
 
Busiga trollets taberas!
 
Gamtrollets toffel har hedersplatsen i taket.
 
En trolsk och glad vandring
 
Gofika i kantarellskogen.
 
Lev väl!♥
 
 

Ett gott skratt...

Rådjursögda Hepburn måste ha känt till min lilla defekt eller åtminstone haft mig i åtanke vid dessa mycket kloka ord.
 
Lev väl!♥

Magic!

Efter Sverigespelet var en kvällspromenad nödvändig för att lindra smärtan av förlust. En magisk kväll bland klippor, tjärn, klapperstensfält, hav, bryggor och strand.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvällsro och...
 
Lev väl!♥
 
 
 
 
 

Carpe!

Morgonstund har ofta guld i mun. När livet på en Pynne börjar närma sig mer halvgammal än normalt tar ligan ute vid havet och uppvaktar så att hon känner sig som en drottning. En dag fylld av skratt, kärlek, mat, vanvittsaffärer, bakning, spel och total närvaro. Om nu det går. När livet på en Pynne nu, så småningom, går till sängs är det med en vinst i kubb i bagaget, en mätt mage, ytterligare en son med körkort och en massa glädje.
 
En del av morgonpatrullen!
 
Och födelsedagsbarnet serveras den obligatoriska tonfisksmörgåstårtan...gjord av mannen i hennes liv!
 
My cup of tea
 
En av dagens affärer! Välkommen till Sommarvik!
 
Serious stuff!
 
Hide and... knott...and kubb!
 
Kvällsro! Himmel och hav möts, som så många gånger förr.
 
Den här, än så länge, halvgamla tanteluran känner en oändligt stor tacksamhet och liten förundran över alla de år hon vandrat, sprungit, krupit, gått, cyklat, åkt, ja, färdats genom livet. Ett steg i taget.
 
Lev väl!♥
 
 
 
 

Java on my mind!

Det är trevligt att fylla år. En önskan om en daglig god espresso i hemmets lugna vrå uppfylldes. Den gamla espressomaskinen gav upp i vintras. Min dagliga dos av god java kan fortsättningsvis uppfyllas med råge.
 
 
Lev gott och väl!♥

Yrkesdrömmar!

I mitt nästa liv så...kanske jag klarar det. Jag kan gå i lära hos svåger i det här livet och verkställa kunskaperna i nästa. Om det funkar så, så är det bara toppen. Betänk att livet på en Pynne firar, ja, hon firar alltid lite, 49 år idag. Det kan ju inte just vara så mycket annorlunda än varken 48 eller 50!  Oavsett om jag fixar hjullastaren på två hjul eller inte, eller överhuvudtaget, så går livet vidare. Oavsett vilket liv.
 
 
Lev väl!♥

Ren glädje

Det är förunderligt vad vatten ger själen frid. I alla fall min så kallade själ. Det finns förvisso fler saker som skänker mig ro, lugn och harmoni. Men med vatten är det något speciellt. Och havet i synnerhet.
 
Hela Noah ger energi och glädje.
 
Måndagkväll vid havet.
 
Energipåslag och glädje!
 
Lev väl!♥
 
 

Det stora taberaset i Sommarvik!

 

Måndag kväll den 9 juli. Ett rätt ihärdigt regnande det senaste dygnet resulterar i ljummen luft men frisk efter regnet och en massa mygg. En promenad följd av födelsedagsmiddag för 11-åriga M avslutar en kalasdag för min systerdotter M. Tårtkalas med skattjakt var dagens höjdpunkt. Chokladbollarna, som födelsedagsbarnet tillverkade med kusin A på förmiddagen, mumsades med frenesi och svaldes helst hela. Jordgubbstårtan slukades med både ögon och mun. Ballongerna flög genom luften och skratten porlade.

Födelsedagsfrukost efter paketöppning.

Ibland får man ha soffan för sig själv. Speciellt om man är glad.

Tårtmaffian!

Taberaset har bara börjat...

Lev väl!♥

 


Rum med utsikt

 
Min utsikt den närmaste tiden. Här är gudagott att vara.
 
 
 
Jag kanske ska ta en vattenskoter och åka över. Bredaste stället över till de tusen sjöarnas land. Det hindrade inte en gymnasietjej från den glada staden. Hon sjösatte sitt projektarbete på gymnasiet med att åka skoter över och tillbaka och samtidigt samla in pengar till "Min stora dag", organisation som stöttar svårt sjuka barn. Det krävs lite mod och jävlar anamma. Det verkar hon ha massor av. I bästa fall har jag en promille av det och skulle kanske ta mig till Gran. Den gamla fyrvaktarön lite sydost om oss. I bästa fall till Gran. Men mitt mod och jävlar anamma kanske räcker till något eller någon annan.
 
 
Lev väl!♥
 

Apelsinprins!

En apelsinprins förgyller mitt glashus. Liksom myntan, lavendeln, basilikan, salvian, timjan, ett litet olivträd, tomatplantan och några andra prinsar och prinsessor.
 
 
Prins of Orange!
 
 
 
Lev väl!♥
 
 

Välbefinnande!

Nu går jag in en period av dvala. En två veckor lång period av semester. Det bidde inte mer sammanhängande i år. En vecka har jag haft och två återstår. Det blir lite så här när man byter jobb i parti och minut. Semesterdagarna blir inte riktigt lika många. Några har jag förvisso sparat till kärvare tider. Du vet aldrig när de kan behövas. Eller när den där nerven av rastlöshet smyger sig på. Den där nerven som bara de som verkligen har den, förstår vad den betyder. Nåväl, nu går jag in en dvala av skön lunk. Hade tänkt inleda den med att cykla ner på Humla musikfest och lyssna på Miss Li bl a. Men se så trött hon blev den halvgamla tanteluran med de rastlösa benen. Några timmar i glashuset med besök av bästa svägerska Tina och svåger Janne samt goa T och en massa italienska godsaker gjorde susen för välbefinnandet och den sköna tröttheten. Cykeln får stå. Om vindarna ligger rätt så hörs Miss Li ändå. Till mig, mitt glashus och alla kära mygg som äntligen har fått liv i sina små ynkliga kroppar.
 
 
Imorse när dvalan ännu hade några timmar på sig att infinna sig. Imorse på tåget när tågvärden frågade "ska du åka någonstans?" Precis när tåget hade börjar rulla. Som om jag då hade något val. Om jag nu hade satt mig på ett tåg för att INTE åka någonstans. Någonstans!
 
Lev väl!

Värmande nattuggla!

De här ljumma sommarkvällarna kan tendera att vara lätträknade i landet som ibland är lagom. Vi vet aldrig om det är få eller lite fler. Ett är säkert och det är att när den kvällen väl kommer så är den välsignat ljuvlig. Jag vill inte gå in. Nattugglan i mig blir extra tydlig. Trots att hon ska upp och jobba imorgon och att nattuggletendenserna har mattats av de senaste åren. Något i alla fall. Till många nära och käras lycka. Förmodligen till hennes egen lycka också. Men en sådan här kväll som ikväll vaknar ugglan till liv och den halvgamla tanteluran får ladda med alla de bästa pedagogiska argumenten för att hon snart borde krypa till kojs. Å andra sidan vet vi ju som sagt inte hur många sådana här kvällar vi får. Så det kan vara värt lite nattugglefasoner. Ett pedagogiskt argument så gott som något.
 
Att nattugglan tidigare på kvällen besökte en bit av Toscana gjorde inte kvällen mindre välsignad. Nedanför det sagolikt vackra gamla vattentornet i den ljusa dalen avnjöts lite la vita et bella i form av aperitivo, parmesan, peccorino, charkuterier, foccacia och en och annan oliv.
 
 
 
 
Lev väl!♥
  

Livskraft!

 
 
 
Ett tak över huvudet i sommarnatten!
 
Lev väl!♥
 
 
 
 

God och glad!

Att få äta god mat som tillagats med lika delar kunskap och kärlek och presenteras vackert och utan krusiduller är en ynnest och rikedom. 
 
 
Det blir inte så mycket enklare. Eller godare!
 
 
 
 
 
Mätt! Och god och  glad. Nåja...
 
Lev väl!♥
  
 

Världsklass på världsarv!

Livet på en Pynne är hemma i Hälsingland efter underbart härliga dagar i Alicante. Strålande mat, smakfullt väder, oändliga bad och ljuvliga stränder. En saluhall i världsklass, musslor, andra skaldjur och fisk i massor. Spännande arkitektur och blomstrande gator. Livet kan le på många sätt.
 
Nu är hon hemma i välsignade Hälsingland. Som grädde på moset kom igår beslutet att Hälsingegårdarna blir världsarv. Nu gör de sällskap med Frihetsgudinnan och en massa andra ståtliga herrar,damer och annat löst folk på UNESCO´s världsarvslista. Inte en dag för tidigt för de vackra, stolta och väldigt unika och levande gårdarna. Det är sju gårdar som plockats ut och får representera något väldigt speciellt för svensk byggnadskonst, arkitektur, kulturhistoria och levnadsöden, Hälsingegårdarna. Som lite extra lök på laxen ligger tre av gårdarna i Ljusdals kommun, Fågelsjö Gammelgård Bortomåa, Bommars i Letsbo och Kristoffers på Stene i Järvsö. Om du inte redan har besökt någon Hälsingegård så gör det. Njut av den påtagliga närvaron av liv, liv genom generation efter generation. Njut av inredningskonsten, målningarna, brokvistarna där du kanske kan ta en kopp kaffe ned dopp. Av de ca 1000 gårdar som lyser i landskapet är ett 50-tal öppna för besök. Du kan få somna mellan skönt linne och vakna till känslan av verkligt liv och alla de berättelser gårdarna bär med sig. Det är inte bara Alicantes saluhall som håller världsklass. Det är världsklass på det här världsarvet.
 
Akitektur på många sätt, som här eller som
här, www.halsingegardar.se
 
Lev väl!♥

RSS 2.0