Kolijox och vänskap!

 

Så här kan en beskrivning av en av mina sjukdomar se ut. I många delar sann. Jag kanske inte skulle beskriva det lika dramatiskt eller cyniskt om ni så vill, men så är jag ju en rätt tillbakadragen typ också. Eller kanske skulle behöva vara!
Om nu den här filuren har tänkt sig att vara min följeslagare så tänker jag både bli vän med henne/honom men också se till att hon eller han, eller det för all del, blir vän med mig. Jag har inte klurat ut hur riktigt än men det kommer nog. Nu är det ju så att jag har lite annat kolijox i kroppen som också ställer till det, som artros och en annan reumatisk inflammation. Ibland är det svårt att veta vad som är vad men jag har bestämt mig för att strunta i det för tillfället, ta en dag i taget och göra vad jag kan för att vänskapen med hela högen ska bli så livskraftig som möjligt. Allt från motion, medicin, sjukgymnastik, alternativa metoder till vila och vad jag äter. De får helt enkelt köpa det. Om det sedan kostar oss vår vänskap så... so what. Då var de inga riktiga vänner!

"Hej!

 Jag heter Fibromyalgi och är en Osynlig Kronisk sjukdom.

 Jag är nu din följeslagare för resten av livet.

 Andra runt omkring dig kan inte se eller hota mig,

 men DIN kropp kan känna mig.

 ... ...

Jag kan attackera dig var, när och hur jag vill.

 Jag kan orsaka dig våldsam smärta eller, om jag är på bra humör,

 orsaka dig värk överallt.

 

Jag minns när du och Energi sprang omkring tillsammans och hade kul!

 Jag tog Energin från dig och gav dig Utmattning istället.

 Försök att ha kul nu!

 

Jag tog även God Sömn från dig och gav dig Fibro-Dimma i utbyte.

 Jag kan få dig att darra inombords, eller få dig att frysa eller svettas

 medan alla andra känner behag.

 

Javisst ja, jag kan få dig att känna ångest eller depression också.

 Om du har planerat något eller ser fram emot en spännande dag,

 så kan jag ta det ifrån dig med.

 

Du bad inte om mig, jag valde dig av olika anledningar, t ex det

 där viruset du aldrig blev fri från, eller den där bilolyckan eller

 kanske var det de där åren av överkrav och trauman?

 
Hur som helst, jag är här för att stanna.

 Jag hör att du tänker gå till en läkare som kan göra dig av med mig.

 Jag skrattar så jag kiknar. Försök du bara!"


Ja, kära du, jag ska göra allt jag kan för att skratta jag med. Och du kan ge dig den på att jag ska försöka. Försöka på mitt sätt. Vissa flyger ju ändå. Trots att alla säger att de inte kan. Jag ska inte lyssna på allt.



Lev väl!♥


Walking on sunshine!

En lördag fylld av livets nödtorft som modevisning, trendmässa som var både storartad och i storformat, vila, god mat, sköna samtal, Körslaget on Ice och snygg bandy. En timmes extrasömn på det gjorde susen. Funderar på om jag, om ett par timmar, ska masa mig iväg 50 meter och se tennis med Niklas Kulti och Magnus Norman. Viva la Vida!

   
Det närmaste jag kommer catwalken, mina syskonbarn. Finaste Miranda och Noah.

   
Team Andreas och Team Gabriel från årets Körslag möttes återigen i en grand finale. On ice!
Walking on sunshine och Hungry Heart m fl blev en Beautiful Day som bara kan sammanfattas med ett Hallelujah!




Sedan gick LBK ut på isen och slutförde duellen med vinst över Katrineholm. Igen!

Lev väl!♥

Precis så!



Lev väl!♥

Betagande, rörande urkraft!

Feeding Monsters och Schakt. Två dansföreställningar som framhäver livet på en Pynnes totala brist på kroppskontroll. Om jag hade ett uns av dessa dansares kroppskontroll skulle jag vara dansande glad. Jag, som gillar att dansa, tränade kroppen och kontrollen av den under många friidrottsår samt vet vad som är upp och ned på mig, har dessvärre aldrig haft ett bra balanssinne. Idag är det närmast obefintligt.

Ikväll fick jag i alla fall, tack vare kära syster T och tillsammans med den manliga delen av det gamla strävsamma paret, möjlighet att njuta av dans i världsklass. Imponeras, förundras och bara följa med. Jag tror det är tredje gången jag ser Schakt. Hyttebosonen Per Jonssons genombrottsverk som koreograf. Det var hans examensverk från Danshögskolans koreografilinje och den hade premiär 1983 på Cirkus i Stockholm. 20 år efteråt håller den än. Det är starkt och det är suggestivt. Den lite instängda känslan av att befinna sig i ett gruvschakt är i mitt sinne väldigt påtaglig. 1998 skulle Per ha premiär på Rivers of Mercury. Den skulle bli hans sista verk. Precis före urpremiären tog han sitt liv, bara 42 år gammal.

Just då arbetade jag mycket med dans i kulturstrategsarbetet och eftersom Per kommer härifrån skulle föreställningen hit direkt efter urpremiären. Jag skulle stämma av ett par saker med danskompaniet och Per dagen för premiären. På kvällen före ligger jag i min säng och förbereder lite jobb, kommer jag ihåg, och tittar på nyheterna. Plötsligt säger de att Per är död. Föreställningarna genomfördes mot alla odds.  Dansarna gjorde stordåd som orkade genomföra premiärerna, men de var mycket berörda och rörda. Teatern här var fullsatt och det blev en väldigt speciell och känslosam upplevelse. Jag satt nära Pers mamma och hennes sorg men även stolthet när publiken stod upp och gav stående ovationer var både livskraftig och väldigt stark. Kvällens huvudperson var inte på plats men var på ett märkligt, magiskt sätt ändå väldigt närvarande.
 Ikväll var hennes leende mest stolthet när NorrDans satte upp upp hennes sons revolutionerande verk från 1983 samt ett nytt verk, Feeding Monsters, av en ung tysk koreograf vid namn Felix Landerer. För dansarna var det också lite speciellt att dansa inför Pers familj även om de flesta av de här unga dansarna varken har träffat eller dansat för Per.

I pausen mellan föreställningarna uppvaktades jubilerande Ljusdals Teaterförening som fyller 60 år. En livskraftig sådan. Dessutom invigdes det nationella Per Jonssoncenter, ett danscenter, som ska utgå härifrån Ljusdal. Det ska verka i hans anda med grönsöverskridande arbete, både mellan dansgenrer, musik och kultur överhuvudtaget.

Per kallas för den moderna dansens nydanare och skapade svensk danshistoria. Han räknas till en av vår tids största koreografer, nationellt men även internationellt.  Bonnpöjken från Hälsingeskogarna blev stor på många sätt.




Lev väl!♥

Gostämning!

Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut...säger inte jag men likväl som den sjöngs av Anders Fugelstad i början av 70-talet kan den glimta förbi ibland på 2000-talet. Den här kvällen, förr i tiden, dvs bara för några år sedan, brukade några tusental invadera Ljusdal. Bandytåget kom med flera hundra spelare och andra kom med andra fordon. Dag- och natt bandyn kunde börja, världscupen i bandy eller som vi gamla konservativa stötar säger, Dexcupen.

 Nu har internationella bandyförbundet bestämt att det som föddes i Light Valley och skapades här ska spelas i Sandviken för där har de hall. Jojo! Hur mycket fest blir det i en hall? Inte mycket. Världscupen, som gick av stapeln förra helgen i Sandviken, hade ca 7 500 personer som cirkulerade runt matcherna. Totalt alltså! 7 500, det hade Light Valley på en match i cupen. Inget ont om Sandviken och spelkvaliteten, det är säkert på topp. Men det andra, det som gör stämning, fest, glädje och PR, fattas oss. Det tycker t o m sådana fattiga idrottsmänniskor som inte kan eller gillar bandy, cupen i Ljusdal var något speciellt. Nu kör Light Valley en light-variant av cupen med hemvändarhelg. Stämningen blir minst lika god på Idrottsparken. Med eller utan portfölj.

Den här gamla livet på en Pynne-favoriten är i alla fall som förut. Nästan!



Lev väl!♥

Svanslös!

Det blev frullad potatis- och purjolökssoppa med timjan och pomeranssurdegsbröd  samt Västerbottensost en lite kulen tisdagkväll i oktober. Dagen började grått på många sätt och vis, delvis på himlens vis. Den himlen klarnade dock upp och solen tittade åter igen fram och skapade en sådan där vackert hög höstdag. De andra visen, dvs livet på en Pynnes kropp eller sjukdomar har fortfarande inte riktigt klarnat upp. Jag kände det redan igår kväll i den kyliga luften och det lilla väderomslag som skedde att något värre var på gång. Mycket riktigt, inte förrän kl 14 gick det att röra på gumfläsket.  Som ni förstår hade det, det goda med sig att hennes Audi slapp få en svans efter sig. Hon har inte petat på sin bil idag. Än mindre på motorvärmarsladden.


Lev väl!♥

Btw, frullad är lika med mixad på Krakelvis. Bra soppor reder sig själv.



Sladdar hit och dit!

Nu sitter den i för första gången. Efter kvällspromenaden åkte motorvärmarsladden i. I bilen alltså. Den halvgamla tanteluran behöver nog en värmare hon med. Visserligen har dagen varit både solig och varm men ikväll är det riktigt kyligt. Jag har visserligen lovat att bli vän med både mina sjukdomar och det kyliga långvariga tillstånd som kallas vinter i våra trakter men det tog emot att sätta i sladden.

 Nu gäller det bara att se till att hela livet på en Pynne är med imorgon bitti och drar ut sladden innan hon sätter sig i bilen. Det borde inte gå att undvika då hon kommer att snubbla eller behöva hoppa över sladden om hon tar den naturliga vägen, dvs framför bilen. Men jag kan ge mig den på att hon plötsligt kan få för sig att gå bakom bilen. Vips, har hon missat sladden och drar iväg. Med en svans, modell längre efter sig. Svans, som svans, det kan väl alltid vara trevligt att ha en svans efter sig. Always look on the bright side of life...visslade svansen!



Lev väl!♥

Pretentioner på gränsen till inskränkthet.



Den här tidningen är det närmaste jag kommer golf. För tillfället i alla fall. Tidningen däremot ligger alltsomoftast på toaletten och skräpar. Det är där jag läser den. Eller bläddrar. För jag har ibland svårt att se att det kan finnas någon mer prententiös tidskrift än denna. Glassigt omslag, tillsynes fina reportage och en mängd annonser om mer eller mindre vräkiga och skrupelfria anläggningar.

Om reportagen kunde andas lite mer humor och självdistans skulle de nog kunna bli bra. Givetvis har jag läst både bra artiklar och reportage i magasinet men alltförofta speglas en självgodhet i en väldigt inskränkt värld. Men så illa är det nog inte och spegeln kan ju ljuga. Lite sorgligt bara att ett glassigt magasin ska späda på fördomarna. Nästa gång jag går på muggen och tidningen ligger där ska jag ge den chans till och läsa. Återigen! Nöden har ingen lag!


Lev väl!♥

Solprassel!

Det är en fantstisk höst vi har. Färgerna är fortfarande kvar, om än lite grånade, och de är många. Söndagen den 23 oktober 2011 var inget undantag. Solen lyste och löven prasslade. Några sommarväxter fick gå till den eviga vilan och några hittade nya hem inomhus. Kaffet smakade extra bra i höstljuset, där vi satt, hennes majestät Våfflan och jag. Herr och fru Groda låg på gräddhyllan och gottade sig i sin egen glans och solens. Eldgalten däremot såg ut att längta efter kyligare dagar.

   



   


   


   





Lev väl!♥

Nyckeln till frihet!

Den galna hunden i världen är död. Han som gav ondskan ytterligare ett ansikte. Han som visade att makt kan göra dig totalt galen. En galen hund. Om jag minns rätt var det en annan smått smågalen man som beskrev Libyens diktator på detta sätt, Ronald Reagan. Muammar Khadaffi, mannen som föddes i ett beduintält och gjorde en klassresa av sällan skådat slag för att vältra sig i lyx och överflöd på bekostnad av ett helt folk, slutade nästan 70 år senare sina dagar i en tunnel eller kloak under jord. Mannen som trodde han var större än Gud hamnade i underjorden.

Den arabiska våren blev lång. Eller inte, om du frågar människor som levt under förtryck i flera årtionden. Khadaffi blev den förste ledaren, i den befrielsevåg som dånat fram i arabvärlden och bland de nordafrikanska länderna, att inte överleva. Det är kanske symtomatiskt att en av världshistoriens största tyranner inte får en rättegång värdig en massmördare utan dör av folkets vrede.

Muammar Khadaffi terrorisserade det libyska folket i 40 år. 40 år av förtryck och rädsla kan göra alla människor lite berusade när väl friheten kommer. En frihet som är bräcklig, osäker och högst godtycklig. Visst är Khadiffis död en befrielse. På ett sätt säkert för honom själv men fr a för det folk han i fyra årtionden förtryckte. Självklart är det av symbolisk betydelse att själva sinnebilden av en tyrann bevisligen är död. Däremot är skändningen av en död människa alltid osmaklig i mina ögon. Men vem är jag, uppvuxen i landet som mest liknar trädgårdarna i Lotta på Bråkmakargatan, att moralisera över behandlingen av en död diktator. Jag har aldrig levt i en diktatur och kan förmodligen aldrig riktigt förstå det hat som verkligen uppstår.

Däremot förstår jag att tiden som väntar det libyska folket är svår, lång och problematisk. De behöver allt stöd de kan få i humanitära insatser. All hjälp till att faktiskt hitta instrumenten och verktygen till att bygga upp ett demokratiskt samhälle. Det görs varken över en natt eller dag.



Lev väl!♥ Och Giffarna är i allsvenskan med Sören E från? Just det, Light Valley!

Baddelördag!

En vanlig lördag i höstens färger anno 2011 tillbringas i en sporthall. Fjäderbollarna ven genom luften i många av den glada stadens sporthallar idag. Fortsättning följer imorgon. I alla fall för ett stycke syskon Ottosson.


Mitt ressällskap ljuvliga Bella och hennes bästa M.


Två syskon!


Linn trycker på



Mickan beredd



Dubbelparens dubbelpar!

Lev väl!♥

Skapelsens krona...eller inte!

Jag kommer aldrig att bli en framstående konstnär. Har helt enkelt varken ambitioner, kunskap eller sinne för det. Men keramikern i mig fick sig lite luft för ett bra tag sedan. Nu har mina små skapelser kommit ur ugnarna och finns hemma hos mig. En espresso -eller kaffekopp med mina fingergrepp stadigt i leran samt en liten knögglig skål för saltet eller andra små partiklar.


Gokaffe!



Lev väl!♥

Lika olika och olika lika...


En bild som jag har lånat av Sjögrenfamiljens vän Khosro. En bild så fylld av symbolik att den är hjärtskärande. Hur olika lika eller lika olika livet kan vara.

Lev lördagen väl!♥

Sinnliga bröd!

Lustfyllda höst och uinderbara fredag. Besök gårdsbutiken och bageriet Järvsö Gårdsbageri i Skästra/Järvsö. Det är faktiskt värt en omväg. Knapriga baguetter, mustiga Levains och sockersöta, pastelliga Makarones.


Inte ett bröd i sikte. Men höstens skörd...



Knaprig skorpa på en baguette får tanken att fara till Montparnasses gränder och frukost under takåsarna i Paris...




Pastelliga Makarones får ljuvligt vänta i sina påsar på att intas som dessert.

En middag bestående av citronmarinerade kycklinglår, rosmarinbakade rotfruker och grönsaker som potatis, morötter, purjo och zucchini samt såser; 1) crème fraiche med limebaserad mango chutney, 2) grekisk yughurt med riven fetaost, vitlök, timjan samt honung fick klara sig utan mer avancerade förrätter eller desserter. Men det är klart att makarones inte är alldeles oavancerade. Desssutom fick vi lite Light Valley till dessert i form av Hamrén hos Skavlan. För en gångs skull glömde eller fick han inte möjlighet att namedroppa Light Valley. Men ljust har det varit i dalen idag. Fantastisk höstdag där älvens gråblåa djup mötte de blånande bergen och de djupa färgerna i höstträden.

Lev väl!♥

Stjärnklart och kanske stjärnfall.

Vilken stjärnhimmel som lyste över mig på min väldigt sena kvällspromenad. Karlavagnen följde mig säkert och tryggt genom den sena höstkvällen. Nu ska alla oknytt och löskra varelser sova inklusive jag. Livet på en Pynne önskar er en god och lugn natt där stjärnorna vakar över er var än ni är.

Under tiden hoppas jag Mr Muscle gör verkan och avlägsnar proppen i köksvasken så stjärnorna i mitt kök åter kan le.





Lev väl!♥

Sång till friheten!

Till Ganna 91 år och alla andra som kämpar mot intollerans, fördomar och omänskliga beteenden.



Lev väl!♥

Mänskliga ansikten.

Tack för att Europadomstolen finns och fanns just idag. När vi har ett Migrationsverk och en migrationsminister som inte verkar veta hut. Men det har sällan landet lagom haft. Idioti är vad det handlar om när de vill utvisa en 91-årig dement, döende dam till ett liv som inte är ett liv. Men idiotin och det omänskliga har alltid haft eller sett till att få ansikten. Desto mer glädjande att klokskapen och det mänskliga hade fler ansikten just idag.



Lev väl!♥

Passion, hämnd och svartsjuka.



Har ni möjlighet att gå och se den här föreställningen så gör det. Jag fick den möjligheten av kära syster ikväll. Riksteaterns uppsättning i samarbete med Dalateatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg är magnifik i mitt tycke. William Shakespeares tragedi om kärlek, passion, svartsjuka, hämnd, maktbegär och ond bråd död är lika aktuell idag som då det begav sig för den gode William 1603. En psykologisk thriller som behandlar våra djupaste mänskliga svagheter och känslor men också skildrar skeenden i världen och människors rädsla för det okända. Skildrandet av förhållandet mellan den rika och fattiga världen gäller kanske ännu mer idag än för 400 år sedan.

En teater nära dig kanske ger dig möjligheten. Ta den i så fall.

Lev väl!♥

Vackra möten!

En 70-årsdag kan firas på många sätt. Min morbror H samlade nära och kära i Skellefteås äldsta byggnad. I källarvalv så låga att t o m livet på en Pynne slog i huvudet, serverades vi en buffé signerad Västerbotten. Givetvis fanns en Västerbottenspaj på bordet som fick både mage och hjärta att glatt sjunga, Oh when the Saints...

Jubilarens tre syskon fra Norge var där. Vilken härlig känsla att få vara samlad som syskonskara speciellt med tanke på att den yngste i skaran var nio år när han för första gången mötte sin äldste storebror, den spänstige 70-åringen. Andra världskriget skapade många separationer och öden. Därför extra gott att se alla tillsammans.


Många skratt, mycket sång och minnen blandades med jubilarens yngsta barnbarns lycka över Skellefteå AIK´s seger samt de äldsta barnbarnens sånghyllning till sin morfar. Tävlingar i både allmänt vetande, totalt oviktig kunskap samt sång och musik förgyllde kvällen ytterligare.

Att vi sedan tog oss genom sex landskap tillbaka till Light Valley var en bonus. Vilken natur och vilka underbart vackra landskap detta säregna land besitter. Fascinerande är vad landet lagom är på många sätt.

   
Jubilaren                                           och hans barnbarn

   
Lillebrors tal                                     och ett stycke dotter med man

Livet kan vara en fest. Tack för den här!

Lev väl!♥



Återseendets leende!



Den här staden gillar jag!

Men just nu tror jag att sängen är min favoritplats. Eller ska bli de närmaste timmarna. Efter en helg med mycket god mat, kära återseenden, spännande miljöer, fantastisk natur, kultur och människor samt spänstig nybakad 70-åring ler jag lyckligt och styr mina steg mot mitt sovrum. Jag berättar kanhända lite mer imorgon. För imorgon är ju en annan dag. Nya möjligheter, tankar, känslor och möten kan stå på agendan. Om så bara ett möte med mig själv. Kan vara nog så spännande ibland. När hon behagar vara på det humöret.

Lev väl!♥

Ett steg i sänder!

När jag ändå är igång så får ni en dikt med er på vägen också. Jag tycker om den! Jag gillade den göteborska skådisen Kent Andersson också som har skrivit den.


Steget

Jag måste få ge mig själv en dag
då min tanke för ströva fritt.
En dag då jag tar mitt första steg
och vet att det steget är mitt.
Jag vill vakna upp i ett eget rum
och resa mig upp, och stå
på golvet en stund och fråga mig själv
åt vilket håll jag ska gå.

Ett steg i sänder!
Och sedan ett steg till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!

Jag måste få fråga mig själv vem jag är
och varför jag gör det jag gör.
Jag kan inte leva med dörren stängd
om mitt liv står där utanför.
Och ropar man på mig från alla håll
så svarar jag:- Vänta en stund!
Idag vill jag följa min egen röst.
Idag är jag ingens hund!

Ett steg i sänder!
Och sedan ett steg till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!
                                    Kent Andersson


Lev väl!♥


Några ord på vägen...

...för er som vill ha några!

"Du ska tro att du är något. Du ska tro att du är lika god som alla andra och alla andra lika goda som du.
Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa kan du uppskatta dem som är bättre.
Ibland vet du mer än andra.
Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.
Du duger till mycket.
Skratta åt dig själv och din värld, det gör dig fri.
Du ska tro att många bryr sig om dig.
Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem."

Lev väl!♥


Granska bollen!

Förutom att jag är smått förbannad och att granskning kan göras på diverse sätt och definitivt ska göras så var bollen rund igår kväll. Eller den studsade i vilket fall vår väg, dvs Sveriges. Förutom Källströms frisparksmål var nog kämpaglöden och det smått otroliga som hände på Råsunda den verkliga kicken. Nu kan jag nästan överleva den evighetslånga vintern. Trots att den tack och lov inte börjat än. Nu kan jag överleva att skotta, att skrapa rutor och svära över knarriga bilar en kall vintermorgon. Nu kan jag överleva drivis och hagel samt snösvängens plogvallar. Nu kan jag överleva slask blandat med -30 och varken en människa eller bil som funkar riktigt som de ska. Nu kan jag överleva en evighetslång vinter för nu blir det EM i sommar. Vill det sig väl kan, jag säger kan, Sverige spela i Poznan. Vår stad som barnen säger. Det är helt ok!

Men att en granskning görs på det sätt den görs i TV, av en verksamhet, som definitivt inte är ofelbar, men som har lyft människor och handlar om människorvärde, är inte ok. Sned granskning är inget annat än sned granskning! Glada Hudikteatern är en unik kommunal verksamhet med en väldigt speciell eldsjäl och entreprenör. Om saker görs fel ska de givetvis rättas till och kommuner som beträder nya arenor har givetvis barnsjukdomar.  Att människor tjänar pengar är i min värld inte heller fel. Självklart ska ingen utnyttjas, men det har heller inte gjorts medvetet. Istället har människor fått sitt människovärde åter. Att då en eldsjäl, som i många år jobbat häcken av sig, tjänar pengar på att prata om detta och att lyfta fram människovärde och människors lika värde, är i min värld bra. När ingen annan begriper att göra det. Då hade vi kanske sluppit SD i riksdagen.

Granskning är bra, men jante och avundsjuka är inte bra. Slå inte undan benen för människor. Jag hoppas att gänget från Glada Hudikteatern, inklusive Pär, går med lika högt huvud imorgon, som de har gjort de senaste åren. Tack vare en eldsjäl och sig själva.

Lev väl!♥

Let´s go!

Frågan är om bollen verkligen är rund ikväll? Den behöver nog studsa på både det ena och andra viset på Råsundas kyliga gräs om den inte ska rulla Hollands väg. Men givetvis är allt möjligt och som vanligt håller jag på Light Valley i stora vida världen. Let´s go!

Dessutom ber jag en stilla bön om att vintern kan vänta ett tag till på att anfalla oss. Vitt är förvisso vackert men alldeles för kallt för min kropp. I alla fall om det ska börja redan nu och hålla på in i nästa levnadsår. Skrapa rutor, skotta och klä sig med en himla massa kläder månad efter månad är måhända kul ibland, men inte i längden för livet på en Pynne. Jag gillar inte längden. Mina muskler och leder gör det definitivt inte. Men jag lovar att bättra på min inställning och bli vän inte bara med min värk och smärta utan även med herr och fru vinter själva. 

 


Rund, vit och go.  I alla fall let´s go!

Lev väl!♥


Sekundmeter hit och dit.

Jag vet ärligt talat inte om det är kuling eller storm som blåser runt Juholt just nu. Men vindarna är nog rätt friska. Eller sjuka, beroende på hur vi ska se på det. Ja, käre värld vad korkat. Maktfullkomligt är också ett ord som poppar upp bara så där kring vissa personer.

 Rätt korkat var det också att inte ställa upp i TV-debatten häromkvällen. Både av ovanstående orsaker och till de de hänvisade. Jag skulle ärligt talat inte heller vilja stå så nära Åkesson. Endast av den enkla anledningen att jag inte litar på mig själv och mitt humör. Men är man partiledare och lever i vårt demokratiska samhälle så är det så här. Nu fick istället Åkesson prata alldeles för ofta och tillföra alldeles för mycket skitprat och unkna värderingar. Om Juholt nu har betett sig korkat så är i alla fall Åkesson en ovanligt imbecill människa.

 Det är inte bara över Jorm det blåser en storm och får Dunderklumpen och de andra att kippa efter andan. Även Juholt står rätt ostadigt. Faktiskt är han inte heller lika snygg som Lena Horne. Men vem är det!



Lev väl!♥

Vägen hem!


Foto Helén, woman of today!

Underbara höst! På vinterleden. Det finns vägar för allt och alla. Vägar som leder bort och vägar som leder hem.

Lev väl!♥

Hipp hipp!



Världens finaste och goaste kille fyllde åtta år idag! Den lille finurlige, kloke och spjuveraktiga killen bjöd på tårta och bullar samt sitt varmaste leende. Hipp hipp för grabben hela dagen!

Lev väl!♥

Skrattrynkor kan inte köpas för pengar!

Tack alla ljuvliga, fina, goa, upplyftande och roliga Ljusdalstackor. Jag ler än av värme, kärlek och helt galet vansinniga händelser och berättelser.

Skål för livet!



Lev väl!♥

Guldkant i badet!

En helg i sällskap med skrattet, shopping med guldkant, maten, vinet, fjället, badet och spat. Ljusdalstackorna drog på spahelg till Storhogna. Om de andra gästerna hade det lugnt och skönt är svårt att veta men vi hade det alldeles förträffligt. Vila, omhändertagande, motion, frisk luft i massor och skratt. Framförallt massor av skratt. Förutom en ljuvlig kropps- och ansiktsbehandling på fredag kväll var nog skrattet annars den bästa medicinen för kropp och själ.

   



   



   



   


Lev väl!♥

Fredsansikten!

Tre kvinnor får dela på årets Fredspris. Tre kvinnor som verkar i delar av världen där motståndet mot dem inte bara är vitt utan också manligt. En maktapparat som gör många kvinnor i världen livegna anno 2011. Ellen Johnson Sirleaf, Liberias president, Leymah Gbowee, liberiansk medborgarrättskämpe samt Tawakkul Karman, journalist i Jemen och människorättsaktivist, är orädda och modiga och får priset för sin ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och kvinnors rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.

De verkar i Nobels anda med att söka en systemförändring i världen, en global rättsstat och ett slut på militarism och vapenmakt. Svårare är det inte.





Lev väl!♥

Små små ord!

Två citat av årets nobelpristagare i litteratur. Äntligen!

"För att hitta den vackraste gläntan i skogen måste man våga vara vilsen en liten stund."

"Den här kvinnan köper och köper saker för att kasta i gapet på tomrummet som smyger bakom henne."

Några ord, en rad av ord, som så vackert och klokt speglar en glimt av verkligheten.

När jag bodde i Uppsala var Tranströmers dotter Emma chefredaktör på Ergo, Uppsala studentkårs tidning. Vi möttes då och då, glimtvis. Många år senare möttes vi igen, här i Ljusdal, i samband med ett musikarrangemang. Jag var ansvarig och hon uppträdde. Hon tog orden vackert i sin mun och sjöng ut dem istället för att använda pennan. Hon har även sjungit in sin fars tonsatta dikter för några år sedan. Ordet är viktigt. Vare sig det är det skrivna, muntliga eller sjungande ordet. Ordet kan också vara farligt och hotande. Fråga t ex de kinesiska regimkritikerna eller varför inte Eritreas diktator. Olika sidor av ordets betydelse. Ordet kan också vara glädje och tröst, uppmuntran och stöd. Just det ordet som får dig att växa. Om än bara för en liten stund.




Lev väl!♥


Glada bullar!



Kanelbullens Dag firas med vanilj- och kardemummabullar. Allt i logikens tecken.

Lev väl!♥

Tillit!

Lite affirmation så här på kvällskvisten!

Jag har tillit till mig själv.

Jag har tillit till att jag klarar av det jag föresätter mig att göra. Jag har en känsla i kroppen av att jag kan och vet allt jag behöver. Jag berömmer mig själv när jag gör framsteg, och sätter en guldstjärna i min bok!

Jag har tillit till att jag är bra som jag är, att jag är värd att älskas och att jag räcker till. Jag har tillit till att jag är en god vän och bra människa, som gör mitt bästa och är värd min plats på denna jord.

Jag ser uppmuntrande på mig själv med kärlek och ömhet.



hstdag-211    

Lev väl!♥

Homage!

Till alla världens barn idag på internationella barndagen och imorgon och imorgon och...Barnkonventionen är fortfarande inte lag i landet lagom. Det är inte bara gåtfullt utan lite skrämmande.



Lev väl!♥

Sök och finn på bal!

Vad är väl en bal på slottet? Tja, den kan vara riktigt rolig för det första. Det var GH-nations jubileumsbal på Uppsala slott igår kväll. Rikssalen var vacker i festskrud och alla frasande, bländande långklänningar och snygga pingviner förhöjde intrycket av härlig fest. Kärt och lite nostalgiskt återseende av många människor, mycket musik och sång och uppträdanden, fina tal och dans till gamla Sighstinska Kapellet. Sexa i det vackra nationshuset på Trädgårdsgatan och möblerna i biblioteket, som jag köpte in en gång i tiden, är desamma. Allt förändras inte hela tiden.

Och visst fick den långa röda röja lite så den blev den långa röjda. Fast det var i betydligt lugnare takt än på den gamla goda tiden. Den nya tiden är god den med och var sak har faktiskt sin tid. Livet på en Pynne brukar inte vara så förtjust i att se sig själv på bilder. Ofta skrattar hon så att hon mer påminner om en häst. Hur som helst får jag väl delge er ett bildbevis från gårdagskvällen, innan den långa röda blev den långa röjda.



Ett litet bevis till på att hon är lite lustig den där halvgamla tanteluran. Sök och finn verkar hon ägna sig åt och först vid mogen ålder upptäcka eller förstå vad det är som gömmer sig där under. Eller hur hennes kropp verkligen ser ut. 



Lev väl!♥

Guldläge!



Guldtjejer som tog silver och brons i Fyrisfjäderns klubbmästerskap. Strålande jobbat och bra klipp i slagen.

Nu ska deras moster kränga på sig den långa röjda och gå på bal på slottet. I det här fallet är den inte så röjd än men väl utan j, röd och innan kvällen är slut är den väl lite mera röjd. Tack goa T för lånet och du är med en bit på balen du med.

Lev väl!♥

RSS 2.0