Vårt dagliga bröd!

Det är något sinnligt och lustfyllt med bröd. Dofter och smaker kan vara för evigt inristade i våra själar och sinnen.
När våra gäster på Krakel Spektakel Smak& Sak kom in och frågade efter recepten till våra bröd, visste vi inte riktigt vad vi skulle svara. De fanns inne i huvudet och eftersom vi var flera huvuden som bakade så blev de därefter. Efter huvud och smak den dagen! Men en grund fanns givetvis. Och ett bra humör. Bullar och bröd måste hanteras på ett glatt sätt. Ledsna händer, ledsen deg. Och en ledsen deg ger inga glada och goda bullar. Sedan är det som vanligt. Våga prova. Pröva får du se.


Kinas Grekiska Bröd
Recept som jag fått efter mors kusin och min gudmor, Katarina, Kina kallad. En jättebra bröddeg att "glömma bort" över natten. Räcker till tre små knubbiga limpor eller en stor.

50 g jäst
1 msk salt
1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
1 paket mjöl, gärna ljust och grövre blandat

Smula ned jästen i en bunke, häll på salt och vatten så att jästen löser sig. Blanda i mjölet och rör ihop till en smidig deg. Lite lös blir den. Lägg en handduk över och låt den "glömmas bort" över natten. På morgonen tar du upp degen på mjölat bord och knådar den ett tag medan du tänker på vad den här dagen kan föra med sig. Eller vad du vill drömma och tänka om! Forma tre limpor eller en stor som du lägger på smord eller bakpappersklädd plåt med en handduk över. Sätt ugnen på 250-275 grader. Låt bröden jäsa 20-30 min. Grädda i ca 25 min. De får en knaprig skorpa som är härlig men vill du ha ett lite mjukare bröd virar du in dem i handdukar medan de svalnar!

Lev väl!♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0