Fredagstips! Pesto! Aptit på livet!

Jag gillar röror! Jag gillar pesto. Hemgjord!
Ta och gör en god pesto till fredagskvällen och blanda med nykokt pasta, gärna tagliatelle. Busenkelt och busgott. Servera med en grönsallad, blandad med tomat och rödlök och lite lufttorkad skinka och/eller salami.

Aptit på livet...
Eller som italienarna säger "la gioia de vivere"


Pesto!
Ursprungspeston sägs härstamma från Genua. Pesto kommer av det italienska ordet pestare, som betyder stöta. Följdaktligen ska en bra pesto stötas ihop i en mortel. Men har du lite ont om tid och kanske vill göra en större mängd så är en matberedare jättebra. Vad som kan hända om man gör en baspesto med basilika i matberedare är att basilikabladen får för mycket syre när de "körs hårt" med kniven och kan då utsöndra lite beska. Men man kan om man vill, köra alla ingredienserna utom basilikan och finhacka den och tillsätta den sist, försiktigt! 
 
Krakel Spektakels Gröna pesto.           Oh, vilka minnen!     

Vår logga som vår vän Gudrun gjorde!
    
En riktig Genuapesto ska innehålla pinjenötter. Men många är ju allergiska mot nötter, som Livet på en Pynne, så Krakels variant var att blanda i solrosfrön. Torrrosta dem gärna i en stekpanna, men har du bråttom eller är lite lat, så går de bra som de är. I Frankrike säger man Pistou.
Använd pesto i pastasallader, soppor, till nykokt pasta, till fördrinken med litet tilltugg (crostini) eller i en smörgås. Kan förvaras i kylskåp ca en vecka.

En sats pesto.  I matberedare
1 dl basilika el 1/2 dl basilika och 1/2 dl bladpersilja
3 vitlöksklyftor
50 g parmesanost eller annan stark pipig ost, Västerbotten går utmärkt
25 g solroskärnor (en liten näve)
1 - 1 1/2 dl olivolja eller lika delar oliv- och rapsolja
salt och peppar
Mixa allt. Häll oljan sist i en fin stråle genom matarröret till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Du kan också använda ruccola, dill (mums), gröna ärtor, kikärtor mm i en pesto istället för basilika. Det blir också goda röror.
Våga prova!

        
       


Kommentarer
Postat av: Pynne

Litet förtydligande eller förklaring eller upplysning inom området värdefull kunskap; Krakel Spektakel Smak&Sak var min och syster T´s café, restaurang och catering. En mötesplats som vi drev i sju magiska år!

2010-03-18 @ 22:47:39
URL: http://mimikaelas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0