Matlandet Hälsingland!

Sverige ska bli Europas nya matland. Det har regeringen bestämt! Jag tycker vi är ett av flera fantastiska matländer i Europa redan. Men nåja, vi kan lyfta fram oss själva lite bättre. Och all den härliga mattradition som finns i detta avlånga land.

Pär Johansson, kock och ägare till Växbo kvarn, ett av många smultronställen i Hälsingland, är en av de utvalda som ska se till att regeringens framtidsvision blir verklighet. Han ska bli Hälsinglands matambassadör i sammanhanget. www.vaxbo.se



Åk dit och njut!

Pär Johansson är en underbar kock med många kreativa idéer. Han skulle vilja ta sig an en av mina käpphästar, skolmaten! Att göra en "Jamie"! En annan käpphäst, eller vi kanske hellre ska kalla de hjärtebarn, är lokalproducerad mat eller närproducerat om ni så vill. Och detta hör ihop med skolmaten. Från ax till limpa! Vi har inte dålig skolmat, generellt sett, men det kunde bli så mycket bättre och roligare. Och ett sundare förhållningssätt till mat. Och banne mig om jag inte vet att det blir billigare också!

Det borde vara lika naturligt här att handla vad ort och årstid erbjuder som det är i Italien att handla tomaterna från den bästa gården och bara när det är säsong. Nåja, ok, jag vet att Sveriges säsonger inte är lika tillfredsställande och soliga. Men vi har massor nästan hela året! Rotsaker, fisk, hängmörat kött, fantastiskt lamm, äpplen etc etc.
Öppna ögonen och njut av allt det goda och sköna!

Här i Hälsingland är vi extra bortskämda med mycket lokalproducerat och ekologiskt. Men alla utnyttjar inte det. Jag lägger hellre på en tia och får bra kvalitet och åker en liten omväg för att få just den broccolin. Det blir så mycket godare. Broccolin har inte skumpat runt på vägar i några dagar i kylrum som inte håller måttet. Den var kanske bra från början. Men när den nått grönsaksdiskarna i nedre Norrland är den lite ledsen och längtar hem!
Jämtland är ett annat exempel på föregångare när det gäller att lyfta fram lokala mattraditioner, lokalproducerat och njutningen med mat!

Här i Ljusdals kommun är vi också bortskämda med vår tidning, LjusdalsPosten! Gamla anor och den tidning i Sverige som i sitt upptagningsområde, och Ljusdals kommun är stor, når flest hushåll. Tror det är över 90%!

Har du ögonen öppna så hittar du varje dag erbjudanden från någon gård med något delikat. Idag erbjöd Rotens Gård i Störsbäcken nötkött till finfint pris. Och deras kyckling är i en egen division!



Och Anders Södergrens tvillingbror Pär, bjöd jobbarkompisarna på tårta igår!

Lev väl!♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0