Kallhål och julgröt.
Det är så vackert ute att det nästan gör ont. Dessutom är det så kallt så det gör garanterat ont. Passerade kallhålet Fredriksfors idag och där var det -21. Värre har jag ju varit med om men när det börjar likna slentrian med kallgrader då är jag inte lika mycket med.
Idag blev vi bjudna på julgrötslunch på jobbet. Mysigt, stämningsfullt och gott. Skickmackan satt framförallt som en smäck. Den kan visserligen inte mäta sig med årets godaste macka som intas någon gång kvällen eller natten före julafton. Nygriljerad skinka på gott spisbröd med världens bästa senap och en kall öl. Det kan inte bli bättre. Och ärligt talat så är det min enda högtidsstund med skinkan. Men som sagt, skinkan smakade gott idag också på Hotell- och Restaurangskolan som håller till högst upp i vårt hus, Centrum för utveckling och lärande.
Vad som däremot var lite otippat var att också gröten smakade gott. Jag har aldrig varit en fan av risgrynsgröt. Tycker mest att det är luft och ingen mat. Under skoltiden var det en flicka som släpade fötterna efter sig när det vankades julgröt på skolavslutningarna. Japp, livet på en Pynne. Alla andra rusade in i skolmatsalen. Jag funderade oftast på hur jag skulle kunna komma undan. Idag smakade den i vilket fall gott och det gav julstämning. Jag, som missade jobbets julfest som tydligen hade varit hysteriskt rolig, fick en bit av det goda idag.
Nu ska jag göra något annat gott. Och helt ärligt utklassar det fortfarande julgröt, i alla fall i min värld. Chokladtryffel. Mitt dilemma är bara vilken smak de ska få. Chili, whisky eller cointreau? Svåra val livet ger mig. Jag minns en gång när syster T och jag gjorde tryfflar. Vi hade i så mycket sprit, mest i dem förmodligen, men säkert gick en del i systrarna också, att tryffelsmeten aldrig ville bli stelna. Det här var hundratals år sedan!
Lev väl!♥
Kommentarer
Postat av: Torun
Kan inte minnas att vi smakade en droppe under tiden, helt säkert!
Postat av: Harren
Pynne!
Du är inte uppvuxen med julgröten från Hirams blå kokbok? Sagolik. Sedan riset kokat färdigt: Lägg i ett hg gott (!) smör och låt det smälta under omrörning. Rör försiktigt ned 3 dl vispad grädde. Serveras med ett kors av kanel över den vita gröten. Kolla H:s gladbild sid 205.Min och Mickes favorit. Jorunn, Tove & Britt säger sig tyvärr kunna avstå.
Kallhål? Grönbo Luciamorgon - 28°. Myrheden - 32°.
Postat av: Pynne
Ditt minne är förmodligen bättre än mitt, Toto;-)
Harren: Jag glömde Hiram. Det är en höjdare, helt rätt. Och Micke körde det här en jul. Då njöt jag med. Alla kallhål blir till slut relativa:-)
Kram från ett inbäddat Ljusdal
Trackback