Stöt ihop!
Grillad laxfilé, nypärer och ett citronsmör som mycket riktigt smälte i munnen samt gifte sig mycket bra med min dillpesto. Det var vad makarna Hultman bjöd fotograf L, mannen i mitt liv och mig på igår kväll. Före det fick vi gott tilltugg och efter marinerade jordgubbar med vispgrädde. Jordgubbarna kan jag inte längre äta pga allergi men förutom peston tog jag med mig lite goda chokladbitar. Så jag inte skulle gå helt lottlös från dessertdelen.
Herr Hultman och jag planerade menyn för några dagar sedan och det enda förutom chokladen som jag skulle bidra med var peston. Smidig middag.
Jag gillar att göra pesto. Och äta med för den delen. Men vad gillar jag inte att äta. Däremot är jag inte så förtjust i de sorters pesto som finns att köpa. Och de allra flesta innehåller nötter. Precis som en pesto ska. Men då livet på en Pynne inte bör äta nötter om livet är henne kärt så får man göra pesto själv. Även om just pinjenötter sägs vara skonsammare för allergiker än andra. Men onödigt att chansa. Så istället för nötter blandar jag solroskärnor i.
Pesto som kommer av ordet pestare och betyder stöta ska mycket riktigt egentligen stötas ihop i en mortel. Men matberedare går bra det med. Och fortare. Förutom den genuina Genuapeston med basilika brukar jag prova att göra pesto med allt möjligt. Persilja, tomat, ruccola och som igår dill.
Imorgon ska vi ha en liten kusinträff i paradiset. Det finns dillpesto kvar så lunchen imorgon får innehålla pesto. Den med! Lite nykokt pasta att blanda ner peston i, lite salami och lufttorkad skinka och en grönsallad får det nog bli. Basta! Nu hann jag planera klart den med.
Dillpesto
Ett rejält knippe dill
ca 200 g västerbottenost
en näve solroskärnor
2 stora vitlöksklyftor
rapsolja och lite olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Mixa dill, ost, solroskärnor och vitlök. Tillsätt oljan lite i taget till önskad konsistens. Smaka av.
Lev väl!♥